IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансът в пиково натоварване няма да е достатъчен за зелените енергийни мрежи

Декарбонизацията ще изисква още множество услуги за поддържаването на сигурното електроснабдяване, посочват от МАЕ

22:59 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да останат балансирани в моментите на пиково натоварване няма да е достатъчно за енергийните мрежи в енергийния преход, посочва анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Процесът по декарбонизация предполага два паралелни процеса за енергетиката - навлизане на повече възобновяеми енергийни източници и електрификация.

Увеличаващият се дял на възобновяемите ресурси като соларните панели и вятърните паркове, ще изискват по-гъвкава енергийна система. В момента тази гъвкавост се осигурява до голяма степен от термичните централи, но в зеления преход те ще играят все по-малка роля и енергийните системи ще стават все по-сложни.

Необходими са множество услуги за поддържане на сигурно електроснабдяване и освен изискванията за пиков капацитет ще има изискване за поддържане на стабилността при краткосрочни смущения и гъвкавост. Балансът между търсенето и доставките ще се осигурява от нови технологии като например батерии и други начини за съхранение на енергията, биомаса и геотермални централи, включително и чрез технологиите за улавяне и съхранение на въглеродните емисии.

В свят с въглеродна неутралност гъвкавото потребление ще бъде поне толкова важно, колкото и гъвкавото предлагане. Така енергийната система ще изглежда много различно, което променя и начина, по който се планира сигурността на доставките, пише МАЕ.

"Разбирането ни за потреблението трябва да бъде много повече от това какво е то в пиковите моменти, а за предлагането - много повече от това какъв е инсталираният капацитет и какъв е рискът от прекъсване на доставките в пиковете", посочват авторите на доклада.

В момента традиционно адекватността на системата се изчислява на базата на резервния капацитет, който може да бъде включен при моменти на извънредно натоварване.В свят с вариращо ВЕИ производство и контролирано търсене обаче оценката на адекватността е много по-сложна. Тя зависи отчасти и от начина, по който си взаимодействат търсенето и предлагането и е много по-сложна.

мае мае

Източник: МАЕ

Темпът на търсенето е един от несигурните моменти в планирането на енергийната система и особено на фона на увеличаващата се електрификация. Затова и по-доброто прогнозиране на търсенето ще е от съществено значение за планирането на енергийната система. В момента обаче планирането на търсенето често се основава на исторически профили и включва само прогнозиране на общото и върховото потребление.

Като част от модела трябва да бъдат включени още метеорологичните условия, които играят роля за краткосрочното потребление, но същота така имат значение за дългосрочните предвиждания.

Промяната в енергийния сектор ще засегне основно развиващите се държави. От една страна, защото те разчитат много повече на изкопаемите горива, отколкото развития свят, а от друга - защото енергийният преход ще повиши цената на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още