IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои фактори влияят на цената на тока?

Наблюдаваме разнопосочни движения на пазарите, най-вече в България, твърди Николай Кискинов

20:15 | 26.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria. 

Факторите, които влияят на цената на енергията са студът, фактът, че хранилищата са под натиск и геополитическата криза в Украйна, която се самоподхранва. Наблюдаваме разнопосочни движения на пазарите, най-вече в България. Девиациите са по-отчетливи и има влияние на всестранни фактори. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов".

"Всеки един от тези фактори може потенциално да влияе на цената на електроенергията, но не знаем в каква степен", каза експертът. 

Студът традиционно повдига цените, но трябва да кажем къде точно е това студено време, уточни гостът. "Това студено време е в Украйна, Румъния, България, Гърция, Турция. В другата част на Европа не е чак толкова студено, за да влияе на покачване на цените, въпреки това студът е регионален фактор, който прелива през пазарите", каза Кискинов.
"Друг фактор е цената на природния газ, която отново започна да нервничи. Защо нервничат пазарите на газ?

Първо,защото е студено, второ, защото хранилищата в Европа не са пълни и са под натиск, трето, защото имаме геополитически фактор - кризата в Украйна, която се самоподхранва. Всеки говори за предстояща война, която не виждаме къде е, но има струпано напрежение. Но проблемът, не е, че Украйна или газопреносната инфраструктура ще пострада, а в това да не би Руската федерация да използва газа като оръжие спрямо Европа", добави той.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Е как така за Русия не сте се сетили Иначе и аз като "Mavi Goz коментара преди мен" ,освен Брюкселска тъпотия друга причина не намирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Само един фактор виждам аз да влияе - хроничното европейско *** лоумие... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Кои фактори влияят на цената на тока? >> Колко щатски кораба могат да излязат в открито море, за да защитават демокрацията. Колкото повече, толкова повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още