IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са дали отговори на руските искания

Документът е предаден лично от американския посланик в Москва Джон Съливан

21:38 | 26.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ са предоставили писмени отговори в сряда на обхватните руски искания в областта на сигурността – ключова стъпка в крехкия дипломатически процес в момент, когато Русия започна нови военни учения по суша и море близо до Украйна, предава Ройтерс.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че документът, предаден лично от американския посланик в Москва Джон Съливан, дава отговор на притесненията на Русия и съдържа притеснения на САЩ и съюзниците им.

Той заяви пред репортери, че отговорът очертава сериозен дипломатически път напред, ако Русия го избере, и включва принципна и прагматична оценка на изразените притеснения на Москва. Блинкен допълни, че САЩ са отворени за диалог.

„Изразяването на нещата писмено е…добър начин да покажем, че сме възможно най-точни и руснаците разбират позициите и идеите ни възможно най-ясно. В момента документът е при тях и топката е в тяхното поле“, каза още той.

Вашингтон е дал ясно да се разбере, че руските искания НАТО да изтегли войските и оръжието си от Източна Европа и да забрани на Украйна да се присъединява към алианса не са отправна точка, но отбелязва, че е готов да обсъди други въпроси като контрола върху оръжията и мерки за изграждане на доверие.

Отговорът дали президентът Владимир Путин е готов да приеме този ограничен дневен ред ще определи следващата фаза от кризата, при която Москва струпа около 100 хил. военни близо до границата с Украйна, но отрича да има планове за нахлуване.

По-рано в сряда в отговор на изявление на американския президент Джо Байдън, че ще обмисли налагането на персонални санкции на Путин, Русия заяви, че подобен ход няма да навреди на лидера на Кремъл, но ще бъде „политически разрушителен“.

Междувременно Русия започна нови военни учения по суша и в Черно море и придвижи още паравоенни и изтребители към Беларус, северно от Украйна, за по думите ѝ съвместни военни учения идния месец.

Блинкен заяви, че американците в Украйна трябва да обмислят да напуснат страната.

Германия съобщи, че ще предостави на Украйна 5000 военни шлема на фона на нарастващите критики заради отказа ѝ да се присъедини към САЩ, Великобритания и други страни в осигуряването на оръжие за защита срещу далеч по-голямата армия на Русия.

Чешкото правителство обяви, че ще дари 4000 снаряда на Украйна, съобщиха запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
На какъв ли език са написани отговорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
аз пък мисля на запад ще има едно ново партизанско движение заради цените на тока и газта. и ще стане една... ха напред- ха-отзад. Казакхстан ряпа да яде. Софийски топлофикации и метра и всякъде където трябва ток и бензин ще става страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
С просто Киро начело!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ясно ще има бой! Жжендърите да стягат протестни гей паради! Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още