IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС завежда дело срещу Китай в СТО заради търговската блокада срещу Литва

Според ЕС има доказателства за натиск върху европейски компании да премахнат литовските суровини от веригите си на доставки в износа към Китай

11:07 | 27.01.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейският съюз заведе дело срещу Китай в Световната търговска организация (СТО) в четвъртък заради принудителни практики срещу Литва и някои износители от други страни членки, съобщава Bloomberg.

„Тези мерки са заплаха за целостта на единния пазар, тъй като те засягат търговията в рамките на ЕС и веригите на доставки на ЕС и имат отрицателно въздействие върху индустрията на ЕС“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в интервю за Bloomberg.

Домбровскис каза, че ЕС работи усилено да събере доказателства за ограничаващите мерки на Китай срещу европейските продукти, тъй като действията са били извършени неформално, а много европейски компании не са склонни да сътрудничат, тъй като се страхуват от ответни мерки от Пекин.

Китай, който е основен търговски партньор на ЕС, започна да блокира литовски продукти, както и някои други европейски стоки с литовски компоненти, на митницата миналия декември, след като Тайван откри представителство във Вилнюс под името на страната, а не на столицата Тайпе. Пекин възприе хода като предизвикателство за суверенитета.

Дипломатическата битка ескалира, след като Китай призова обратно посланика си и понижи отношенията си с Литва. В същото време литовското правителство отхвърли всяка промяна на името на представителството. Китай отрича, че блокира литовския износ.

ЕС заяви в прессъобщение, че има доказателства за натиск върху европейски компании, работещи в други страни членки, да премахнат литовските суровини от веригите си на доставки, когато изнасят към Китай.

Ходът на ЕС от четвъртък е до голяма степен символичен, тъй като ще отнеме няколко години делото да премине през задръстената система за решаване на спорове на СТО. Дори ако ЕС спечели арбитража, Китай може по същество да наложи вето, като се обърне към неработещия апелативен орган на СТО.

Тест на системата

Делото може да се превърне в първия голям тест за създадения от ЕС механизъм за разрешаване на спорове, по който и Китай, и ЕС са членки.

Щом ЕС започне делото, Китай има 60 дни за начало на консултации с блока. Ако това не реши проблема, Брюксел може да поиска създаването на панел в СТО. Тези производства обикновено продължават повече от максимално зададения срок от 9 месеца.

Литовската конфедерация на индустриалците – най-голямата бизнес асоциация в страната, заяви, че около 130 компании не могат да изпращат продуктите си до Китай или да ги освободят от митниците там. Икономическата стойност на блокираните контейнери е около 26,5 млн. евро, заявиха представители на ЕС.

Най-засегнатите сектори са фармацевтика, лазери, електроника и храни и напитки.

„В определен смисъл Китай налага натиск върху мултинационални компании да се откажат от употребата на литовски компоненти в производството си, иначе и те може да срещнат ограничение при вноса“, казва Домбровскис. „Ясно е, че този вид практики, налагани от Китай, нарушават правилата на СТО“.

Според митническите статистики на Китай търговията от Литва към страната е спаднала с 91% през декември на годишна база, допълва той. Данните на ЕС все още не са налични.

План за борба с принудата

Последният залп в спора с Китай се случва, докато ЕС готви нов механизъм за борба с принудата, който ще позволи контрамерки в ситуации като литовския случай.

„Призоваваме страните членки на ЕС и Европейският парламент да ускорят работата по механизма за борба с принудата, тъй като това ще ни даде възможност да действаме бързо и ефективно, когато сме изправени пред икономическа принуда“, заяви Домбровскис.

ЕС е една от първите юрисдикции, която създава такъв инструмент, а спорът Литва-Китай предизвика интерес сред дипломатите за обсъждане на подобен инструмент на ниво Г7, казва представител на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Дрън дрън лаф да става и накрая се оказва че" Дори ако ЕС спечели арбитража, Китай може по същество да наложи вето"Обаче как само звучи "Литовската конфедерация на индустриалците най-голямата бизнес асоциация в страната"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още