IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Ако Русия нападне Украйна, "Северен поток 2" няма да заработи

Проектната компания вече регистрира свое дъщерно дружество на територията на Германия и на теория процедурата по сертифициране може да продължи

16:07 | 27.01.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Nord Stream 2 AG</em></p>

Снимка: Nord Stream 2 AG

Ако Русия нападне Украйна, "Северен поток 2" няма да бъде въведен в експлоатация, предупреди говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. "Няма да навлизам в подробности. Работим с Германия, за да гарантираме, че проектът няма да продължи", отбеляза той, цитиран от Ройтерс.

Европа е разделена по отношение на газопровода, който ще удвои капацитета на доставките на руския природен газ в Германия. По този начин ще бъдат заобиколени традиционните трасета през Украйна. Опасенията са, че "Северен поток 2" ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от Русия.

Подобни са мотивите и на САЩ с исканията за спиране на проекта. Вашингтон наложи санкции, които блокираха строителството на газопровода за близо година. Сега строителството вече приключи, но Германия още не е сертифицирала "Северен поток 2", изчаквайки проектната компания Nord Stream 2 AG да регистрира дъщерна компания на територията на Германия, която да управлява газопровода.

Радио "Свободна Европа" информира, че това изискване вече е изпълнено, което означава, че процедурата по сертифициране трябва да продължи.

Дъщерната компания Gas for Europe ще управлява активите на Nord Stream 2 AG в Германия. Мажоритарен собственик на Nord Stream 2 AG, регистрирана в Швейцария, е "Газпром", а инвеститори в проекта са Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall Dea.

Доскоро Берлин заставаше зад проекта, но в последните дни има промяна в отношението на новия канцлер Олаф Шолц по темата.

Германският посланик в САЩ Емили Хабер коментира в Twitter, че още през лятото САЩ и Германия заявиха, че ако Русия използва енергията като оръжие или прояви агресия към Украйна, ще трябва да плати висока цена, допълва The Guardian. Външният министър Аналена Бербок пък коментира, че нищо не е извън обхвата на преговорите по кризата с Украйна, дори и "Северен поток 2".

Идеята за строежа на газопровода беше лансирана през 2015 година. Един от големите поддръжници на проекта беше бившият канцлер на Германия Ангела Меркел. Полагането на двете нови тръби по дъното на Балтийско море струва около 11 млрд. евро.

В момента в ЕС се повдигат въпроси за доставките на руския природен газ, ако конфликта с Украйна ескалира. Опасенията са, че страните от общността няма да могат да намерят дългосрочно алтернативно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
Исторически САЩ и Русия са по скоро съюзници отколкото противници . Но 2 пъти американосите имаха предимство да килнат Русия през идните 50 г и него направиха . Не случайно германците и чайниците гледат като препарирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ими винаги е било така - атовете се ритат, а магарето гледа и п ърди... ;) :lol: Ако си спомняш, преди 10-15 г. руснаците беха супер доволни от начина, по който работеха с Европа и САЩ и немаха никви претенции към никого. Руски компании работеха в Европа, западни работеха в Русия, руснаците се интегрираха в Европа и САЩ, като пътуваха и купуваха имоти, всичко беше цветя и рози... Проблемите започнаха след Мюнхенската реч на Путин, когато каза на цял свят, че няма вече да гледат безучастно на дивашки "демократични" изпълнения като Югославия и Ирак. Когато изгони Сорос от Русия, някой от американския истаблишмънт беше попитал Путин, дали си дава сметка какво ще последва. Без претенции да цитирам точно, беше нещо от сорта: "Давате ли си сметка, че от утре животът ви ще се промени зловещо, вие ще сте злодеите в медиите за всичко?!" Първият удар: Осетия. Саакашвили нападна, но медиите обвиниха Путин. И до днес глъмовете говорят за нападение на Русия върху Грузия. После - Русия строеше стадиони и зали за Олимпиада, а западните медии, в т.ч. и т.н. "Инвестор" преписваше го вняни репортажи как Русия няма да се справи и ще банкрутира. Естествено, че никой "демократичен" пуяк не отиде на откриването на иначе блестящо организираната олимпиада в Сочи. После Путин посрещаше спортисти и се радваше на празника, а ЦРУ му спретна в гъ за кървав нацистки метеж в Киев и превърна Украйна в бар дак, за да го провокира да нахлуе там с армия и да даде повод да го отлъчи от света, който американците смятат за свой. Тогава не стана, сега вече всички са убедени - пак от медиите - че ще нападне. И да не нападне, пак ще е виновен, щото е "планирал", но те са го спряли със страшни заплахи... ;) :lol: Но през 2014 Путин ги изненада и гледаха като пр ъднали, сега предстои да видим... Сега може и да се вземе Украйна, докато сички мислят, че мноо са го уплашили. Но ако Русия влезе с войски в Украйна, няма да е за да яде дървото, а да го размаха - ударът пак ще е неочакван като резултат и ще доведе до вербални гръм и мълнии, но безсилни - Както с Крим. И после пак ще се търгува и пазарчи - ти ако таковато, аз едиквоси, щото иначе кофти (и двамата губиме)... Но за да водиш преговори, трябва противникът ти да те приеме за равен. Това и ще се случи - зареждай пуканки и гледай сериала... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Стуенчои, връщай щерката да опряваш нашата раждаемост. Какво си се разревал на чужд гроб ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
data
преди 2 години
Знаеш ли какво се замислих покрай тн криза : САЩ и Русия имат еднакви цили , а именно ЕС и Китай да са доволно слаби ;) Само за размисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
русия си умира. През миналата година смъртността е по-висока от раждаемостта с 850 хил души. Компенсира с раздаване на граждансто. Получава застарели руснаци от бившите републики(основно Украйна) и млади азиати-мюсюлмани. Половината от новородените в русия са мюсюлманчета.Защо трябва да измират надавайки такъв вой и крясъци, а не нирно и тихо като останалите, не мога да разбера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
E па немаме. Медицински факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Малко ми е обидно за ЕС, от къв зор някъв си Нед Прайс от държавния департамент на САЩ ще обяснява на всички, как Германия няма да купува газ, ако Русия била нападнела някого. Ний тука в ЕС глава нямаме ли си да кажем какво мислим по въпроса? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
А, пропуснах: Навални - Президент, Ксюша Собчак - министър на отбраната, Саакашвили - министър на реформите и евроатлантическата интеграция, Вики Нюланд - шеф на КГБ и ГРУ и тленните останки на Немцов и Магнитски - в мавзолея на Ленин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Тогава ще видим... ;) :lol: После да върне Крим и Донбас, после да върне на Грузия Осетия, после да бега от Сирия, после да свали Лукашенко и да даде офис на Сорос в Кремъл, после да разреши содомитите да управляват руската армия, после да се извини на всички за всичко... И накрая да продаде сичките патоци на Шеврон и БП и тогава ше текът денонощно... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
По интересният въпрос е - Ако не нападне, тогава ще заработи ли? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още