IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС влага 657 млн. евро, за да свърже Кипър с европейската енергийна мрежа

Проектът е част от по-широките планове за свързване на енергийните мрежи на източното Средиземноморие

15:27 | 27.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз ще осигури финансиране от 657 млн. евро за междусистемна връзка, която ще свърже Кипър с европейската електроенергийна мрежа, съобщава Bloomberg.

Електроенергийната система на Кипър е изолирана от останалата част на континента, което оставя средиземноморския остров уязвим в случай на енергийна криза, каквато се наблюдава през последните месеци. Интерконекторът EuroAsia ще свърже страната с мрежите в Израел и Гърция, а така и с останалата част на Европа.

Проектът е „от геополитическа важност“, заяви енергийният министър на Кипър Наташа Пилидес в столицата Никозия. Европейското финансиране ще позволи изграждането на участък от връзката от Кипър до гръцкия остров Крит, каза тя.

Проектът е част от по-широките планове за свързване на енергийните мрежи на източното Средиземноморие, засилвайки стабилността на предлагането. Кипър, Гърция и Израел договориха изграждането и на тръбопровод, дълъг близо 2000 км, за доставянето на природен газ от израелски и кипърски находища към Европа.

„Последните месеци отново ни напомниха колко важен е добре интегрираният енергиен пазар на ЕС за гарантирането на достъпна енергия и сигурност на доставките, както и за прехода към чиста енергия“, каза енергийният еврокомисар Кадри Симсон в изявлението от четвъртък.

„Макар да постигнахме забележителен напредък през последното десетилетие, правейки пазара ни по-добре свързан, може и трябва да бъде направено още. Искам особено силно да подчертая интерконектора EuroAsia, който ще сложи край на енергийната изолация на Кипър и ще го свърже с останалата част на Европа“, допълва той.

Подводните кабели, които ще са с дължина 898 км и максимална морска дълбочина от 3000 м, ще поставят нов световен рекорд за подобен проект. Финансирането е в допълнение на сумата от 100 млн. евро, заделена по Плана за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още