IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл не бърза с отговор на САЩ относно членството на Украйна в НАТО

Държим на дипломацията и сме готови да продължим напред, каза американският държавен секретар Антъни Блинкен

17:34 | 27.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Кремъл внимателно анализират отговора, който САЩ даде на притесненията на Русия, свързани с евентуалното членство на Украйна в НАТО, както и за изтеглянето на военните контингенти на алианса от Източна Европа. В сряда (26 януари) амерканският посланик в Русия ръчно връчи писменият отговор на руските съображения, припомня CNBC.

Сега руският президент Владимир Путин ще обмисли своя отговор, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Разбира се, нужно е време, за да анализираме документите. Няма да бързаме с каквито и да било заключения", посочва той, цитиран от ТАСС.

Но първоначалната реакция от Москва е, че няма много поводи за оптимизъм, макар и Песков да се въздържа от оценка на отговора на руските коментари. "Не може да се каже, че нашите съображения са взети под внимание или е демонстрирана готовност за съобразяване с нашите притеснения", казва още Песков.

Западът не приема искането на Москва за гаранции, че Украйна ще остане извън военния алианс, защото това противоречи на политиката на НАТО, че всеки може да стане част от организацията, подчертава още CNBC. Американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира пред медии, че в своето предложение САЩ дават сериозна дипломатическа възможност, която Русия да избере.

"Отворени сме за диалог, предпочитаме дипломацията и сме готови да продължим напред, когато има възможност за комуникация и сътрудничество, ако Русия намали агресията си спрямо Украйна, спре разпалената си реторика и подходи към дискусии за бъдещето на сигурност в Европа в дух на реципрочност", категоричен е Блинкен.

Досега Русия нееднократно коментира, че не се готви за инвазия, макар че струпа 100 хил. военни и техника по границите си с Украйна. Напрежението между съседите тлее от 2014 година, когато Москва анексира Крим. Руският президент Владимир Путин коментира, че има право да разполага военни части, където поиска на собствената си територия и обвинява Запада, че разпалва враждебна реторика и истерия в региона.

На този етап НАТО и САЩ не са готови да повярват на Москва, че не готви удар в Украйна. Войските на НАТО са в готовност за реакция, изпратена беше военна техника - кораби, военни самолети и хеликоптери в региона на Източна Европа, допълва още CNBC.

Пред Интерфакс руският външен министър Сергей Лавров също коментира, че няма позитивна реакция по основните въпроси между Запада и Русия. Очакванията са, че в следващите няколко дни предстоят срещи между Лавров и неговия американски колега Антъни Блинкен. Ще има сериозни разговори, но реакциите ни карат да вярваме, че ще са за второстепенни въпроси, коментира по този повод Лавров.

Желанието на Русия е не само да има гаранции, че НАТО няма да се разширява на Изток, но и ще намали военната техника в региона, която може да представлява заплаха за територията на Русия.

Анализаторите са категорични, че топката сега е в полето на Путин. Песков потвърди, че той е прочел писмото на Запада и няма да прибързва с отговора. Говорителят на Кремъл не се ангажира с дата, коментирайки, че никой не иска да се бави в тази ситуация. "Но да се очаква отоговор на следващия ден е, вероятно, глупаво", каза Песков и допълни, че на Запада е бил нужен месец, за да отговори на писмото на руския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още