IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската агенция по лекарствата одобри за употреба Covid хапчето на Pfizer

Лекарството Paxlovid ще се използва при лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване

22:35 | 27.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина за използването на хапчето срещу коронавирус на американската фармацевтична компания Pfizer Inc. за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от Covid-19, съобщава Euractriv.

Одобрението позволява на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) да прилагат лекарството, след като регулаторът даде насоки за употребата му при спешни случаи още в края на миналата година. Италия, Германия и Белгия са сред страните в блока, които вече са закупили лекарството, посочва Ройтерс. 

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се приема перорално и се препоръчва в ЕС за лечение на Covid-19. То съдържа две активни вещества, PF-07321332 и ритонавир, в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на клетките на коронавируса да се размножават в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на вируса.

Европейската Комисия за медицински продукти за употреба от хора (CHMP) оценява данните от проучване, включващо пациенти с Covid-19, което показва, че лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациите или смъртните случаи при пациенти, които имат поне едно основно състояние, което ги излага на риск от тежко заболяване.

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с делта варианта на коронавируса. Въз основа на лабораторни изследвания се очаква Paxlovid също така да бъде активен срещу омикрон щама и други варианти, посочва EMA.

Профилът на безопасност на Paxlovid е благоприятен и нежеланите реакции като цяло са леки. Известно е обаче, че ритонавир оказва влияние върху действието на много други лекарства и предупрежденията и съветите са включени в продуктовата информация на Paxlovid.

В допълнение, Pfizer е предоставила инструмент за взаимодействието на Paxlovid с лекарства на своя уебсайт, който инструментът може да бъде достъпен чрез QR код, включен в информацията за продукта и на външната опаковка.

CHMP заключва, че ползите от лекарството са по-големи от рисковете за одобрената употреба и сега ще изпрати своите препоръки до Европейската комисия за бързо вземане на решение, приложимо във всички държави членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още