IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян потвърди за изпитания на забранени военни ракети

На Северна Корея ѝ е забранено да тества ракети и ядрени оръжия съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН

09:26 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/KCNA</em></p>

Снимка: EPA/KCNA

Северна Корея потвърди, че е извършила изпитания на военни ракети, за които на страната са били наложени международни санкции. Изстреляна е подобрена крилата ракета с голям обсег, съобщи в петък държавната информационна агенция KCNA, цитирана от Ройтерс.

Изпитание е имало и бойна глава за управляема ракета. Поводът е бил посещението на държавния глава Ким Чен Ун в завод за отбранителна техника, в който се произвежда „важна оръжейна система". Според статията Ким е похвалил завода за ролята му в модернизацията на въоръжените сили. 

Южнокорейските военни съобщиха за изстрелването на неизвестни снаряди в четвъртък. Предполага се, че става дума за две балистични ракети. САЩ и Япония разкритикуваха оръжейните изпитания. На Северна Корея ѝ е забранено да тества ракети и ядрени оръжия съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Последният път, когато Северна Корея тества толкова много оръжия за един месец, беше през 2019 г., след като преговорите на високо ниво между лидера Ким Чен Ун и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп се провалиха. Оттогава преговорите със САЩ са в застой. Икономиката на страната е опустошена от международни санкции и самоналожена блокада заради коронавируса.

Пхенян изстреля две предполагаеми крилати ракети във вторник и проведе поне четири допълнителни оръжейни теста този месец - включително с хиперзвукови ракети, на 5 и 11 януари.

А през миналата седмица Северна Корея намекна, че може да възобнови изпитанията на ядрени и далекобойни оръжия, които бяха отложени от 2017 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още