IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поскъпва, доближавайки 7-годишния си връх*

Следващата седмица вниманието на инвеститорите ще бъде грабнато от заседанието на ОПЕК+

10:00 | 28.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P

Петролът поскъпва, насочвайки се към шеста поредна седмица на ръстове, докато цената на суровината се връща на нива, близки до седемгодишния ѝ връх, съобщава Bloomberg. Причина за ръстовете са сигналите за силно търсене.

Глобалният бенчмарк Брент поскъпва с 0,58%, или 0,53 долара, до 89,87 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 0,65%, или 0,56 долара, до 87,17 долара за барел, след като тази седмица сортът повиши цената си с над 2%. В сряда петролът достигна най-високото си ценово равнище от октомври 2014 г. Нарастващите геополитически рискове от руска инвазия в Украйна също спомогнаха за отчетените повишения.

Петрол Петрол

Световното търсене на суровината продължава да се възстановява от влиянието на пандемията, ключови запаси намаляват, а спот пазарът остава силен. Увеличаването на цената на петрола се случва въпреки поскъпването на щатския долар след намека на Федералния резерв за затягане на паричната политика.

Следващата седмица вниманието на инвеститорите ще бъде грабнато от заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, познати като ОПЕК+. То предстои да се случи на 2 февруари, когато картелът трябва да вземе решение за предлагането на „черно злато“.

Въпреки че от ОПЕК+ стабилно облекчават проблемите с доставките, то има опасения, че членките на организацията не могат напълно да достигнат обещаните обеми.

"На този етап е много трудно да говорим за каквато и да е било посока“, казва базираният в Сингапур енергиен анализатор в DBS Bank Ltd. Сувро Саркар, добавяйки, че цените нарастват с 5-7 долара поради геополитическите рискове.

„Заседанието на ОПЕК+ не е събитие. В краткосрочен план всичко ще е свързано с новините около Украйна“, смята анализаторът.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура (backwardation), при която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 1,20 долара за барел, което е сериозно увеличение спрямо нивото от 41 цента в началото на месеца.

Американският президент Джо Байдън е предупредул украинския държавен глава Влодомир Зеленски, че на този етап руската инвазия изглежда „неизбежна“. Междувременно Москва преценява американските предложения за успокояване на кризата.

"Ако агресивното поведение се успокои малко, може да видим корекция. Ако имаме нещастието да станем свидетели на ескалация на военните действия, то, разбира се, петролът може да достигне 100 долара [за барел] и повече“, коментира Саркар.

Все повече банки прогнозират, че ценовият възход на петрола ще продължи, като няколко от тях смятат, че той ще се завърне на цена от 100 долара за барел. Сред тях Saxo Bank A/S заяви, че Брентът може да поскъпне над 100 долара за барел във втората половина на годината, тъй като не се очаква скоро търсенето на суровината да достигне своя връх.

* Данните са актуални към 9:41 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още