IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон, Хонконг и Токио са най-скъпите офис пазари в света

Наемателите се насочват към най-качествените площи в стремежа си да върнат служителите в офиса

13:30 | 28.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg

Лондонският квартал Уест енд детронира Хонконг като най-скъпия офис пазар в света миналата година, показва изследване на консултантската компания Savills. Класацията взема предвид всички разходи на наемателите на офис площи. Уест енд се изкачи на първото място през четвъртото тримесечие на 2020 г. и оттогава запазва лидерството си, допълва консултантската компания.

В десетката на най-скъпите офис пазари в света попадат още Токио, Мидтаун в Ню Йорк, лондонското Сити, Пекин, Сингапур, Шанхай, Сан Франциско и Париж.

Макар че разходите за офис площи в Уест енд са намалели леко спрямо третото тримесечие на 2021 г., нетните годишни разходи достигат в началото на 2022 г. 2883 долара на кв. м, сочат данните на Savills, включени в доклада Prime Office Costs. В Хонконг тези разходи възлизат на 2755 долара на квадратен метър, а в Токио – на 1832 долара на кв. м.

Хонконг, който години наред беше най-скъпият офис пазар за наемателите, губи титлата си, тъй като предлагането в момента превишава търсенето. Наемите в града намаляват, а собствениците на сгради правят все повече отстъпки, за да привличат наематели.

Градовете в САЩ до голяма степен са запазили или повишили цените на офис площите миналата година, а отчетеният ръст в региона като цяло достига 2% на годишна база. Но от третото тримесечие на 2021 г. няма ръст на нетните разходи, тъй като отстъпките остават изключително високи. Наемателите в САЩ искат да върнат служителите в офиса, когато е безопасно да го направят, и са съсредоточени върху удобствата в тях, които насърчават сътрудничеството и връзките между хората. Те насочват усилията си и към внедряването на системи за подобряване на качеството на въздуха и на благосъстоянието в сградата.

Повечето пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) регистрират спад на общите разходи за офис площи от средно 5% миналата година в доларови изражения. Спадът до голяма степен се дължи на колебания във валутните курсове. В местни валути регионът отчита ръст от 1,7%. Продължителните и многократни затваряния в Европа са изиграли роля за спада на доларовите разходи, тъй като служителите продължават да работят от вкъщи, а наемателите преоценяват нуждите си от площи.

Азиатско-Тихоокеанският регион регистрира годишен спад от 2% на нетните разходи на наемателите. Но градовете регистрират много по-вариращи промени в цените – от 5% в Шанхай до -11% в Делхи. Бързият икономически ръст в региона насърчава наемателите да обмислят наемането на площи в ключови градове. Но предлагането превишава търсенето на някои пазари, което води до спад на наемите и увеличаване на отстъпките за привличане на наематели, особено в Хонконг.

„Във всички региони има много ясно насочване към качеството, тъй като глобалната война за таланти, която съществуваше преди COVID-19, но сега може би се засилва, кара наемателите да търсят най-качествените площи, за да привличат обратно служителите с максимална гъвкавост на наемните договори, които да позволяват на работодателите да отговарят на изискванията на бързо променящата се среда“, коментира Джеръми Бейтс, ръководител на наемните пазари за ЕМЕА в Savills.

„Първокласните и суперпървокласните офиси съставляваха мнозинството от площите със сключени сделки миналата година и тази тенденция вероятно ще продължи. За наемателите, които търсят най-добрите площи, предлагането на първокласните пазари като цяло е много ограничено и те трябва да започнат търсенето си много рано и да сключат сделка бързо, ако искат да си гарантират площите, които са на първо място в списъка им“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още