IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията заради недостатъчно предлагане изисква различен отговор

Не трябва да се допуска монетарната политика да убие заетостта и растежа

18:59 | 01.02.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Постпандемичната инфлация в големите развити икономики достигна нива, с които не се е налагало да се борим от две поколения. Не е изненадващо, че това доведе до масови призиви към централните банки за агресивно затягане на паричната политика. Финансовите пазари бързо калкулираха новите монетарни перспективи и сега очакват най-малко седем увеличения на лихвите до края на 2023 г.

На дебата за това как „преходната“ инфлация ще се развие му липсва нещо. Основната причина за нея е по-важна, пише за Financial Times Филип Хилдебранд, зам.-председател на борда на BlackRock и бивш председател на управителния съвет на Швецарската централна банка.

За разлика от който и да е момент през последните 40 години скокът на инфлацията след пандемията не се дължи на прекомерно търсене, а на ограничения в капацитета за предлагане, както показват неотдавнашни изследвания на BlackRock Investment Institute.

Мислете за инфлацията като за шума от икономическия двигател. В миналото тя се причиняваше от твърде бързата работа на двигателя. Днес (и в обозримо бъдеще) инфлацията е главно в резултат на ограничения от страна на предлагането, които карат двигателя да засича.

Това засичане се случва на две нива: първо, има ограничения в цялата икономика. При рестартирането на дейността след блокадите се оказа по-трудно да се върне капацитетът за доставки, отколкото да се рестартира търсенето. Още по-важен беше вторият вид засичане на двигателя: капацитетът на доставките беше на грешното място.

Пандемията предизвика внезапно и рязко пренасочване на потребителските разходи от услуги към стоки. Не може да се очаква капацитетът - хора и капитал - да смени секторите толкова бързо. Резултатът? Тесни места в индустриите, произвеждащи стоки, тъй като предлагането изоставаше от търсенето, но свободен капацитет в отраслите на услугите. Ограниченията в предлагането на стоки предизвикват по-високи цени, и макар че цените може да спаднат в сектори, които има затруднения, това евентуално понижение се реализира трудно. Това повишава инфлацията, въпреки че икономиката като цяло все още не се е възстановила напълно.

Икономиката на САЩ се оказва хваната точно в тази динамика. Шокът от Covid и последвалото рестартиране на икономиката доведоха до ограничения на доставките в невиждан от десетилетия размер. Инфлацията се повиши до нива, невиждани от 1982 г. Но вместо да е гореща, икономиката дори не е достигнала очакваното си потенциално ниво на производство и заетост.

Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Всичко тръгна от нормализацията след затварянето за Ковид и недостига на ресурси след това. Отделно ФЕД и другите централни банки емитираха още и още пари. Много пари - малко ресурси. Оттам цените хвръкнаха нагоре и най-вероятно скоро няма да се приземят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
SSS55
преди 2 години
Брилянтно!!! Чак се обърках? Но.... ++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоест ако те разбирам правилно, 99та когато муравей радев махна 3 нули е намаляване на паричната маса... значи е имало дефлация. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоест ако те разбирам правилно, 99та когато муравей радев махна 3 нули е намаляване на паричната маса... значи е имало дефлация. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Ти не разбираш дори понятията за които говориш. Инфлация/дефлация значи увеличаване/намаляване на паричната маса, а не вдигане/падане цената на каквото и да било - провери кой да е английски речник от преди 1980.Дефлацията не съществува, защото парите в обръщение никога не намаляват във всяка система като сегашната. Историята на такива системи е хилядолетна, няма значение дали цените на имотите, суровините или каквото и да било вървят нагоре или надолу, въпреки това количеството пари расте, а не намалява, следователно дефлация не може да съществува докато централната банка може да създава "пари" без покритие. Всяко нещо, което Кейнс е видял, всъщност не го е видял и то не съществува другаде освен в главата му. Нито една от идеите му не е потвърдена с есперимент в достатъчно голям мащаб следователно идеите му са недоказани в най-добрия случай или грешни в най-лошия. Кейнс е бил математик и глобалист, а не икономист, той не е разбирал от икономика въобще дори според собствените му признания. Пласирането на пари няма никакво отношение към увеличаване на производството, а към финансирането на т.н социална държава, която се издържа от печатницата. Социалната система е най-големия разход на всеки бюджет се финансира от печатницата и ще изчезне веднага след като печатницата спре. Кейнс всъщност е бил идеологически марксист и неговите учители са преки последователи на Маркс и Енгелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
SnaGi
преди 2 години
Прочел си го, но не си вникнал. Също като теб и аз мисля, че подхода на централните банки е много погрешен в случая и както казах, носи много повече негативи от колкото позитиви. Сега ще се опитам да те контрирам, на база твоите опорки.1. Да дефлацията съществува и можеш да проследиш цените на много производствени стоки, които са падали през годините. Като пример, които веднага се сещам са всичките видове техника, както и детските играчки и множество битови и пластмасови артикули. Дори в периоди на няколко години цените на имоти както и на суровини също се е движела на долу и е предизвиквала годишни дефлация. За справка периода 2008-2013, като най скорошен спомен. 2. Опорната ти точка за услугите и омаловажаването на значението им е абсурдно. Нека не забравяме че, към услугите не влиза само бармана в кръчмата, но и лекари, учители, автомонтьори дори чистачи. Все супер важно професии за икономиката. Нещата са комплекси и не да само производство или услуги а комбинация между тях.3. Пласирането на пари в определени размери е също толкова важно колкото е увеличаването на световното производство. По просто казано, в идеалния вариант парите са еквивалент, разменно средство на обема на световното производство на стоки и услуги. Няма как при увеличаващо се почти всяка година световно производство(лесно можеш да направиш справка,че това е така) да не расте съответно и паричната маса. Това мисля, че няма нужда да го казва Кейнс, а е доста разбираемо. Твоето мнение, че паричната маса не трябва да се увеличава е нелогична и лежи вероятно, че еквивалента стоки и услуги е константа, което разбира се не е така.4. Стандарта на живот в САЩ е много по висок от това което произвеждат. Справката е лесна с темпа, с които задлъжняват, но за разлика от Европа или Япония имат много по малко икономически фундамент в момента, с изключение на долара. 5. Инфлацията навсякъде е по висока от официалната статистика, не само в САЩ, но и в нас. Самият начин на определяне на инфлацията е направен така, че лесно да може да бъде манипулиран. Самият факт, че влизат само определени стоки в кошницата и, че всяка стока може да бъде заменена с по евтин еквивалент, но с по лошо качество е достатъчно доказателство как може да бъде манипулирани числата.Всичко това, ще доведе до логичния цикличен завършек криза, тъй като дисбалансите в момента са особено големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
Прочетох коментара ти, доста дълъг и е пълен с опорките на Кейнс и съвременниците му. Няма нужда да ми цитираш почти тази провалена неадекватна идеология и а да ми я сочиш за доказателство за нещо е направо смешно. Аз не мога да повярвам как все още има хора, които вярват на политици и централни банкери, дори приказките за Дядо Коледа са по-достоверни. Дефлацията не съществува в реалния свят, а само в речите им. Западният свят е виждал хиперинфлация и недостиг безброй много пъти в историята си, и даже в САЩ цели 2 пъти. Икономиката никога не се е движела от потреблението, а от наличните ресурси и технологии. Производството на услуги не е производство защото не се произвежда нищо, а само преразпределя вече произведеното другаде и излишък от такова "производство" няма как да има. САЩ далеч не е държава със супер-висок стандарт днес, може би преди 50-80 години това е било вярно заради технологичното им превъзходство тогава. В САЩ сега инфлацията е по-висока отколкото у нас но е умело прикрита със статистически номера. Пласирането на пари без последствия е невъзможно всякога и за всяка валута включително за долара, генерал Дьо Гол даже го доказа това за долара преди да падне от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
SnaGi
преди 2 години
Жаба виждам, че често правиш коментари в икономическия сайт. Всекидневно чета статиите задно с коментарите. Рядко коментирам, но честно казано коментарите ти са доста неадекватни. Това което казваш е колкото вярно толкова и невярно. Първата част си противоречи с втората част, защото увеличаването на паричната маса ако беше съпътствано с увеличаване на производствения капацитет нямаше да има инфлация. За това се говори за инфлация на недостатъчното предлагане. Ако отидеш да си купиш нов автомобил, ще видиш че ще трябва да чакаш месеци, което в капиталистически свят е непознато понятие. Преди пандемията имаше производствен излишък, капацитета на производство беше мн по голям от възможностите за потребление, за това имаше и дефлация при много стоки въпреки постоянно увеличаващата се парична маса. Не е само така с автомобилите, но и с мн други потребителски стоки и услуги. Факт е, паричната маса е много увеличена и не среща стоките и услугите на, които трябва да съответства и ето ти инфлация. Съгласен съм, че след като световното производството не може да бъде увеличено с темпа на вкараните ликвидни потоци единственото решение е изтегляне на пари от пазара и вдигане на лихвите. Нагледно видяхме, че още преди пандемията ликвидния елемент за ръст беше изчерпан и продължаващото му използване доведе до много повече проблеми отколкото позитиви. Сега остава единствения възможен край на това- рецесия, която да регулира изкривения пазар. За мен лошото е, че докато не се смени фундаментите на самата доларова световна икономика, в която имаме огромна държава със супер висок стандарт на живот, който не съответства на производствените и възможности, а само на потребление останалия свят ще продължаваме да обираме инфлацията докато долара се печата и пласира безпрепятствено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Не съществува "инфлация на недостатъчно предлагане", това са някакви нови научно-фантастични понятия. Инфлацията никога не може да бъде причинена от недостатъчно предлагане на каквото и да било. Инфлацията е излишък от пари, а не недостиг на каквото и да било. Излишък от пари не се решава с увеличено предлагане на продукти или услуги, а с драстично намаляване предлагането на кредити и драстично намаляване на социалните харчове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Статията е пълен въздух под налягане.Инфлацията ВЕЧЕ се е настанила трайно в икономиката,и връщането и назад ще е само с цената на,криза такава каквато и Волкър предизвика ,за да я смаже,и вдигна шоково лихвите.Инфлацията винаги е паричен феномен.Инфлацията може сама да спадне и да се регулира само когато е в резултат на производителност в икономиката.Сега какво имаме,банки наливащи пари без покритие и правителства които смазват икономиката с локдауни,къде е реалната икономика ?Няма такава,съответно не търсете и естествени процеси,банките докараха изкуствена инфлация и те са тези които ще я унищожат с цената дори на криза защото правителствата са натиснати от електората и няма да бъдат избрани отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още