IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се сви до деветмесечно дъно

Ограничителните мерки против разпространението на коронавируса на Стария континент повлияха неблагоприятно върху доверието на компаниите и потребителите

15:05 | 28.01.22 г.
<p>
	Европа изостава, докато Великобритания и САЩ се възстановяват от пандемията.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Европа изостава, докато Великобритания и САЩ се възстановяват от пандемията. Снимка: Bloomberg L.P.

Слаб старт на 2022 г. за икономиката на еврозоната. Ограничителните мерки против разпространението на коронавируса на Стария континент заедно с опасенията, че Германия е изправена пред риска от втора рецесия от началото на пандемията, влияят неблагоприятно върху доверието, съобщи Bloomberg.

Показателят на икономическото доверие на Европейската комисия (ЕК) се понижава до 112,7 пункта през януари – най-ниското ниво от девет месеца насам. Понижението е предизвикано от спадове в повечето сектори и насред потребителите. Очакванията за заетостта също намаляват за втори пореден месец.

По-рано в петък бяха публикувани данни, че германската икономика се е свила с 0,7% през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо предишното - резултатът е над прогнозите на икономистите за спад от 0,3%. Същевременно Испания и Франция надминаха очакванията на анализаторите с отбелязаните ръстове в последните месеци на миналата година.

Европа изостава, докато Великобритания и САЩ се възстановяват от пандемията. Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) ревизира в посока надолу своите прогнози за ръста на икономиката на еврозоната и предупреди, че инфлацията ще се задържи за по-дълго.

Търпението на Стария континент се изчерпва поради бързопокачващите се цени, а представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са изправени пред предизвикателството ускоряващата се инфлация в резултат на поскъпващата енергия, която не могат да контролират.

Доставчиците на услуги и търговците на дребно очакват цените да продължат да нарастват през следващите месеци, показва още проучването на ЕК. Песимистичните настроения сред потребителите продължават да се трупат поради влошени очаквания на домакинствата за бъдещото състояние на финансите им.

От друга страна, производителите очакват покачването на цените да се успокои, въпреки че поръчките намаляват леко през януари, а очакванията за производството остават до голяма степен без промяна

Затягането на противоепидемичните мерки в Китай и по-голямата част от страните в Азия би могло да забави постигнатия напредък, ако фабриките бъдат затворени заради пандемията. Почти половината от страните по света изостават от целите на МВФ за ниво на ваксинация. Компаниите на Стария континент вече изразиха опасения, че отсъствията на служители поради заболяване или карантина, носят риска от инихбиране на активността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още