IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще трябва ли България да повиши корпоративния си данък?

Страната ни не успя да привлече много корпорации, които да оставят свръхпечалбите си в тук, коментира Виктор Митев

19:11 | 28.01.22 г.
Ще трябва ли България да повиши корпоративния си данък?

Директивата на Европейската комисия за справедливо данъчно облагане и глобалната данъчна реформа за минимален корпоративен данък от 15% ще спре състезанието между държавите за привличане на мултинационални гиганти чрез ниски данъчни ставки. ЕК по никакъв начин няма да принуждава държавите да вдигат ставките си и България може да избере да запази сегашното ниво от 10%, но тъй като не е успяла да се възползва особено много от това, и последиците за икономиката на страната от по-висок корпоративен данък ще бъдат смекчени. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Виктор Митев, асоцииран съдружник в отдел Данъци на ЕY България, Северна Македония, Албания и Косово.

Той обясни, че новите правила ще се прилагат само за най-големите корпорации, които генерират годишни консолидирани приходи от най-малко 750 милиона евро. По данни на ОИСР те са около 8 хил. в глобален мащаб, като поне хиляда от тях присъстват в България с предимно дъщерни корпорации, добави гостът. 

По отношение на местните дъщерни дружества на големи чуждестранни мултинационални компании, Митев обясни, че

България ще има възможност да събира допълнителния данък от 5% само върху местните печалби. Ако страната се въздържи да наложи допълнителния данък от 5%, тогава необложените печалби на българските дъщерни дружества все пак ще трябва да се облагат допълнително с 5%, но в този случай такова плащане ще бъде преведено от консолидиращата чуждестранна компания-майка към собствената й данъчна администрация.

"Въвеждането на минимален корпоративен данък от 15% ще отнеме това конкурентно предимство на България или поне маркетинговият му ефект, който до голяма степен може да е най-големият ефект... Най-разумно за България е да прибере тези 5% в собствения фиск", каза той.

Според Митев България не е успяла да привлече много корпорации, които да оставят свръхпечалбите си в страната, както направиха Ирландия и Люксембург. Големите корпорации работят предимно на разходно-покривна база в България и ниският данък не води до големи спестявания за тях

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още