IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон и Путин: Напрежението трябва да бъде деескалирано

Русия иска прилагане на Минските споразумения, Париж напомни на Москва да зачита суверенитета на съседните държави

19:46 | 28.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Mikhail KlimentyevTASS via Getty Images</em></p>

Снимка: Mikhail KlimentyevTASS via Getty Images

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и руският му колега Владимир Путин са единни в мнението си, че е необходимо конфликтът в Украйна да се деескалира, обявиха източници от Елисейския дворец след телефонния разговор между двамата президенти в петък, който продължи почти час. За да се намали напрежението, трябва да продължат двустранните разговори между държавните глави, както и преговорите за разрешаване на украинската криза в нормандския формат, в който посредничат Германия и Франция.

„Президентът Путин каза, че иска диалогът да продължи и че е важно да се работи за прилагането на Минските споразумения", заяви източникът и каза още, че руският президент е изразил нежеланието си ситуацията около Украйна да ескалира.

Френският президент пък е завил в разговора  с Путин, че Русия трябва да зачита суверенитета на съседните си държави.

Според Кремъл по време на разговорите Путин е повторил руските искания за обвързващи гаранции за сигурността в Европа. Според изявлението Путин също така е заявил, че в момента Русия анализира писмените отговори на САЩ и НАТО на своите предложения и след това ще определи по-нататъшните стъпки. Париж нарече диалога за исканите от Москва гаранции за сигурност средство за деескалация. 

Според Кремъл Путин също така е посочил, че основните опасения на Русия не са били взети предвид от Запада в отговорите. Сред тях са искането за прекратяване на разширяването на НАТО, отказът от нападателни оръжия в близост до границите на Русия и изтеглянето на воениите и инфраструктурата на блока до позициите от 1997 г., когато беше подписан Учредителният акт Русия-НАТО. Ключовият въпрос за „неделимостта" на сигурността също е бил пренебрегнат от САЩ и техните съюзници.

Под този термин Москва разбира това, че една държава не може да укрепва собствената си сигурност за сметка на интересите на друга държава. По този начин Русия оправдава противопоставянето си на приемането на Украйна в НАТО, тъй като смята, че напредването на военния блок на Изток е заплаха. Русия смята, че е свързана с части от Украйна с вековна история и критикува факта, че САЩ и НАТО са обявили страната за своя сфера на влияние, без да се съобразяват с интересите на Москва.

В телефонен разговор с германската си колежка Аналена Бербок руският външен министър Сергей Лавров също е подчертал, че Москва иска да предотврати по-нататъшното разширяване на НАТО и разполагането на нападателни оръжия. Далогът с Русия ще продължи по открит и принципен начин, заяви Бербок в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Хахаха... ! Май требва да намали каменярката... ;) :lol: *** екземплярите битуват тука... :lol: Нема, нема, па току некой каже на магарето "Чуш!"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
намали талавизията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Голяма каша стана. Франция и Германия искат ЕС да си гледа собствените интереси и правят някви планчета с Русия и Китай. САЩ и Великобритания пък се отцепиха и решиха да си гледат собствените интереси и правят планчета с Русия и Китай. В същото време Франция, Германия Великобритания и САЩ имат нужда от НАТО щото икономиките им са оплетени военно и икономически и им дава сила. За Русия най важен е ЕС, ,щото от там идват парите, но се опасяват какво ще се случи ако ЕС се въоръжи и в каква посока ще поеме. От друга страна им се иска по старомо да се разбират само със САЩ за по лесно. Имаме и Китай който постоянно набъбва и яде хляба на всички, но всички са зависими от него по някав начин. САЩ пък както винаги играят двойни игрички със всички, но става все по сложно. Великобритания се залепи уж за САЩ но има нужда от ЕС. Света става все по малък, хората все повече. Голяма война не може да има, щото има ядрено оръжия. Пандемията успокои нещата, но за кратко. Може би все пак някой ще изпуши и ще се запукаме като за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още