IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия придвижва кръвни банки до границата с Украйна

Разкритието засилва опасенията на САЩ, че струпването на над 100 000 руски войници по границата с Украйна може да е подготовка за нахлуване

21:28 | 28.01.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/LUONG THAI LINH</em></p>

Снимка: EPA/LUONG THAI LINH

Руското военно присъствие в близост до Украйна се разширява и вече включва доставки на кръв, както и други медицински материали, които биха позволили да се лекуват пострадали - още един ключов показател за военната готовност на Москва, предава Ройтерс, позовавайки се на трима американски служители.

Според настоящи и бивши официални представители на САЩ има конкретни индикатори, като например доставките на кръвни банки, които са от решаващо значение, за да се определи дали Москва наистина е готова да нахлуе, ако руският президент Владимир Путин вземе решение за това.

Разкритието на пожелалите анонимност американски източници за кръвните доставки засилва опасенията на САЩ, че струпването на над 100 000 руски войници по границата на Русия с Украйна може да е подготовка за нахлуване, отбелязва още агенцията.

Пентагонът и преди е съобщавал, че струпването на руски войски в района се съпровожда и от осигуряването на „медицинска поддръжка". Разкритието за доставките на кръв обаче е подробност, която според военни експерти е много важна, за да се установи степента на руската готовност.

„Това не означава непременно, че ще има ново нападение, но без това то поначало не може да бъде извършено", каза Бен Ходжис, пенсиониран американски генерал, който сега работи в изследователския институт Center for European Policy Analysis. Засега руското министерство на отбраната не е отговорило на писмено запитване на Ройтерс за коментар.

Говорител на Белия дом не пожела да коментира темата пред агенцията, но изтъкна многократните публично отправени предупреждения от САЩ за руската военна готовност. Пентагонът отказа да коментира темата, тъй като става дума за оценка на разузнавателни данни. 

Тримата американски официални представители не са пожелали да уточнят кога САЩ са засекли прехвърлянето на кръвните банки към частите по границата с Украйна. Двама от тях обаче поясняват, че това е станало през последните седмици.

Руски официални лица многократно са отричали Москва да планира нахлуване. Русия обаче твърди, че се чувства застрашена от засилващите се връзки на Киев със Запада. 

Преди осем години тя завзе Крим и подкрепи сепаратистките сили, които поеха контрола над големи части от Източна Украйна.

Исканията на Русия в областта на сигурността, представени през декември, включват прекратяване на по-нататъшното разширяване на НАТО, забрана на Украйна да се присъедини някога към алианса и изтегляне на силите и оръжията на НАТО от източноевропейските държави, присъединили се след Студената война. 

В петък Путин заяви, че Съединените щати и НАТО не са взели предвид основните искания на Русия за сигурност, но и че Москва е готова да продължи да разговаря.

Американският президент Джо Байдън пък заяви, че няма да изпрати американски или съюзнически войски да се бият с Русия в Украйна, но в телефонен разговор в четвъртък е казал на украинския президент Володимир Зеленски, че Вашингтон и съюзниците му са готови да отговорят решително, ако Русия нахлуе в бившата съветска държава, съобщи Белият дом.

Съединените щати и техните съюзници заявиха, че Русия ще бъде изправена пред строги икономически санкции, ако нападне Украйна.

Западните държави вече наложиха многократни кръгове от икономически санкции, откакто руските войски завзеха и анексираха украинския полуостров Крим през 2014 г.

Но тези действия оказаха слабо влияние върху руската политика, а Русия, основният доставчик на енергия за Европа, смята, че Западът няма да предприеме достатъчно сериозни стъпки, за да не попречи на вноса на газ.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че западният военен алианс наблюдава отблизо как Русия придвижва войски и оръжия в Беларус за учения. 

Тренировка на руската армия

Той заяви, че НАТО е готова да увеличи присъствието на войските си в Източна Европа, ако Русия предприеме по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна, и предупреди, че руската атака може да приеме много форми, включително кибератака, опит за преврат или саботаж.

„От страна на НАТО ние сме готови да участваме в политически диалог. Но също така сме готови да реагираме, ако Русия избере въоръжена конфронтация", заяви Столтенберг в Брюксел.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Съединените щати остават фокусирани върху противодействието на руската дезинформация, включително на всичко, което може да се използва като претекст за атаки срещу Украйна.

„Макар да не вярваме, че президентът Путин е взел окончателно решение да използва тези сили срещу Украйна, той очевидно вече разполага с такава възможност", заяви Остин пред репортери. 

Той заяви, че „Путин разполага с множество възможности, включително завземане на градове и значителни територии, но също така и принудителни действия и провокативни политически действия като признаването на отцепнически територии".

Американският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви, че руското разгръщане е най-голямото по мащаб и обхват от времето на Студената война, и заяви, че Съединените щати настоятелно препоръчват на Русия да се оттегли.

Ако Русия нахлуе, резултатът ще бъде „ужасяващ" и ще доведе до значителни жертви, каза Мили.

По-рано в петък руският външен министър Сергей Лавров заяви, че очаква да се срещне отново с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен през следващите няколко седмици. Последната им среща в Женева на 21 януари не доведе до пробив.

„Ако зависи от Русия, няма да има война. Ние не искаме войни. Но също така няма да позволим нашите интереси да бъдат грубо потъпквани, да бъдат пренебрегвани", заяви Лавров пред руски радиостанции. Той заяви, без да дава подробности, че контрапредложенията на САЩ са по-добри от тези на НАТО.

Високопоставен служител на американската администрация заяви, че Съединените щати приветстват коментара на Лавров за това, че Русия не иска война, но „трябва да видим, че той е подкрепен с бързи действия“.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, посветено на струпването на руски сили по границата с Украйна, ще бъде „възможност за Русия да обясни какво прави", каза служителят, говорейки при условие за анонимност.

Съединените щати и Европейският съюз предупредиха Русия, че ще ѝ бъдат наложени икономически санкции, ако нападне Украйна. 

Те ще надградят санкциите, наложени на Русия, откакто тя анексира Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна през 2014 г., въпреки че сред западните държави има разногласия относно начина на реакция, тъй като Европа е зависима от Русия по отношение на енергийните доставки.

Президентът на САЩ Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен, която оглавява Европейската комисия, заявиха, че са се договорили да си сътрудничат за гарантиране на енергийната сигурност на Европа, но не дадоха подробности. 

"Европейският съюз и САЩ си сътрудничат тясно в областта на енергийната политика, декарбонизацията и сигурността на доставките в рамките на двустранния Енергиен съвет. Ангажиментите на ЕС и САЩ за постигане на целите на Парижкото споразумение чрез чиста енергия, по-специално възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и технологии, посочват пътя към енергийна сигурност и намалена зависимост от изкопаеми горива. Настоящите предизвикателства пред европейската сигурност подчертават ангажимента ни за ускоряване и внимателно управление на прехода от изкопаеми горива към чиста енергия. През последното десетилетие ЕС инвестира в диверсификация на доставките чрез инфраструктура и укрепване на вътрешните си енергийни мрежи, като увеличи устойчивостта и гъвкавостта на енергийните си пазари. ЕК ще активизира работата си с държавите членки за сигурността на доставките в рамките на прозрачни и конкурентни пазари на газ по начин, съвместим с дългосрочните цели в областта на климата и постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. Въпреки че този процес се засилва през това критично десетилетие, ние сме решени да работим в тясно сътрудничество за преодоляване на днешните предизвикателства, свързани със сигурността на доставките и високите цени на енергийните пазари", се казва в съвместното изявление. 

"Съединените щати и ЕС работят съвместно за непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ от различни източници в целия свят, за да се избегнат сътресения в доставките, включително такива, които биха могли да възникнат в резултат на по-нататъшно руско нашествие в Украйна. Съединените щати вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) за ЕС. Ние си сътрудничим с правителствата и участниците на пазара за доставка на допълнителни количества природен газ за Европа от различни източници в целия свят. Втечненият природен газ в краткосрочен план може да повиши сигурността на доставките, като същевременно продължаваме да работим за преход към нулеви нетни емисии. ЕК ще работи за подобряване прозрачността и използването на терминалите за втечнен природен газ в ЕС", се казва още в съобщението.

Вашингтон води разговори със страните производителки на енергия и с компании от цял свят за потенциалното пренасочване на доставките към Европа, ако Русия нахлуе в Украйна, заяви пред репортери тази седмица високопоставен служител от администрацията на Байдън.

Представители на ЕС многократно призоваваха за единство в блока по отношение на Украйна, като някои от тях са обезпокоени от факта, че Германия, която е загрижена за енергийните доставки, не е заела по-твърда позиция.

Русия отхвърли призивите да изтегли войските си, като заяви, че може да ги разположи както намери за добре на собствената си територия. Тя посочи реакцията на Запада като доказателство, че Русия е обект на агресия, а не неин подбудител.

А Украйна изказа предположение, че руската атака не е неизбежна, въпреки че е възможно да се стигне до война с икономически последици. Президентът Володимир Зеленски разкритикува „усещането в чужбина", че войната вече е започнала.

„Нямаме нужда от тази паника", заяви Зеленски пред репортери в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
Up sofix up2000
преди 2 години
....аве колеги.....идващите кръвни банки нападнаха ли Украйна, ко стана, че не следа новините?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Up sofix up2000
преди 2 години
....аве колеги.....идващите кръвни банки нападнаха ли Украйна, ко стана, че не следа новините?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
глуппендер , повече от двайсе думи в речника имаш ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейнишкия слугинаж сте толкова гнусни, нагли и безмозъчни, че вече от никакви коментари не се учудвам. Но всеки накрая си получава заслуженото, нали знаеш?! Затова и целия мypзиляж сте такива лузъри в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Понякога имаш проблясъци на обективност. Рядко, но достатъчно да те причеслят към групата на средноинтелигентните и начетени, но объркани и често грешащи хора. Всичките ми действия(писания) са провокирани от русофилията която нося в себе си. Често съм груб и нецензорен, но не мога да се примиря с факта че този народ се остави на един лек човек, да го води към нищото толкова години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
dr.5rov
преди 2 години
Стоянчо, четейки какво пишеш мисля, че ти професионално си ангажиран да създаваш подхоящото обществено мнение, както съм писъл по долу. Прийома историята да започва от завземането на Крим е широко използван. Цялата предистория до Крим се пропуска. Нека отбележа, че твърденията ти за бавния упадък в руското общество са доста точни. Те между другото се отнасят и до много други общесства в момента. Колкото и да е странно, точно увеличаващата се безпомощност на Русия да се съпротивлява ме безпокои най-много. Причината е следната: Всяко живо същество в природата има право да се защитава както може и с каквото може. А по-слабото същество може да се защити само по един начин - като нанесе тежка рана или убие нападателя. Преценката дали то е обект на агресия е негова, на съществото, а не на наблюдателите наоколо. Поставена в такива условия Русия - все по-слаба и обект на агресия, като те възприемат нещата от 8 години насам, тя може и всъщност би трябвало да го направи, да използва каквото има на разположение срещу тези, които приема за агресори, не срещу Украйна. Няма да ти обеснявам какво означава това. Ти би трябвало да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Тъпанарино, обясни щом превземането на крим и донбас не е агресия, какво е? Вероятно ще кажеш, ама тя само си взема. Да ти взема дирницата тогава? Агресия ли ще е или дарение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Не го винете Бойчо за тези статии. Всички медии в света, подвласни на определени сили, са залети с подобни статии. Така е и с Инвестора. Целта е ясна - да се създаде подходящото обществено мнение, че РФ ще извъши агресия. После каквото и да се случи, както и да се случи, хората ще обявят РФ за агресор. Познат прийом, използван многократно. Преди началото на първата св. война вестниците в страните са били пълни с подгряващи (и насъскващи) статии колко лоши са другите. Това става и сега и в Западния свят и в Русия, че и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Бойчо е виновен. За всичко. Бойчо-грешника. Виновен е и за това, че русия си отива със или без война. Не само че намаляват, ами ги изместват азиати-мюсюлмани . Ама то е така, агресивните гени рано или късно изчезват : " Численность населения России по итогам 2021 года снизилась с 146,2 млн до 145,5 млн человек, следует из опубликованных в пятницу данных Росстата.По оценке ведомства, на 1 января 2022 года число жителей страны составило 145 478 097 человек (на 1 января 2021 года 146 171 015 человек), но эти данные не учитывают информацию, собранную во время последней переписи населения.Естественная убыль населения в 2021 году составила 1,04 млн человек в стране родились 1,4 млн младенцев, при этом умерли 2,44 млн россиян."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
Boicho Popov
преди 2 години
Да, публикувал съм. По материал на Комерсант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още