IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин планира среща с германски бизнес мениджъри

Става дума за традиционната годишна среща на Комитета за източноевропейски икономически отношения

22:07 | 28.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер <em>(вляво)</em>. <em>Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ</em></p>

Путин и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (вляво). Снимка: EPA/ALEXEI DRUZHININ

Докато все повече военни настъпват по границата с Украйна, руският президент Владимир Путин планира среща с многобройни ръководители на германски компании. За планираната среща първа съобщи информационна агенция Bloomberg, а информацията беше потвърдена от Кремъл и от Комитета за източноевропейски икономически отношения, който организира срещата. Въпреки това, поради бързо променящата се ситуация, все още не може да се посочи дата за събитието.

„Комитетът за източноевропейски икономически отношения по традиция веднъж годишно организира работна среща с президента Путин и министрите, отговарящи за икономиката, на която се разглеждат актуални въпроси в икономическите отношения", заяви пред SPIEGEL говорител на Комитета за източноевропейски икономически отношения. Срещата през 2021 г. беше отменена заради коронавируса, но плановете за 2022 г. отново са в ход. Говорителят отказва подробности за срещата, както и да спомене имената на участващите компании. Поради пандемията срещата вероятно ще се проведе онлайн.

Комитетът за източноевропейските икономически отношения е лобистка организация, в която членуват големи индустриални компании и инвеститори със силни икономически интереси в Русия, като SAP, Siemens, Volkswagen, BASF и Allianz. Siemens например генерира в източноевропейската страна приходи в размер на около 1,1 милиарда евро през 2019 г. с 3400 служители, става ясно от информация на уебсайта на компанията. Председател на организацията е Оливер Хермес, ръководител на групата Wilo, която се занимава с машиностроене - по традиция председателят модерира срещата с руския държавен глава.

Последната среща с Путин се състоя в Сочи през декември 2019 г. По това време руският президент неведнъж подчертаваше колко важна е Германия като търговски партньор на Русия. Путин заяви тогава, че Русия „оценява прагматизма на германската икономика“.

Това не е единствената среща на Путин с европейски бизнес лидери през тази година. По време на видеоразговор в сряда руският президент се обърна към италианските предприятия с молба за по-нататъшно сътрудничество с неговата страна. Италианското правителство предварително разкритикува остро срещата, но въпреки това в нея участваха около двадесет компании, като производителят на гуми Pirelli, компанията за тестени изделия Barilla и голямата банка UniCredit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Путин леко чукна запападяковците по кокалчетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още