IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Има опасност от разреждане на линиите на градския транспорт

Част от приходите от "синя" и "зелена" зона в София се насочват в подкрепа на градския транспорт

11:37 | 29.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Съществува реална опасност линиите на градския транспорт в София да бъдат разредени, ако не бъде получена подкрепа от държавата, коментира в ефира на Нова телевизия столичния кмет Йорданка Фандъкова, предава БГНЕС.

“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат”, посочва тя.

По думите на Фандъкова до този момент Столична община успява да отговори на нуждите на всички сфери.

„Средно около 30 процента намаляха приходите в „Метрополитен”, което означава и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата”, твърди тя, допълвайки, че на среща в Министерството на финансите е получена подкрепа, така че транспортът да бъде подпомогнат поне частично.

Прави се всичко възможно да не се стигне до спиране на тока в подлезите и до въвеждането на режим за уличното осветление, посочва Фандъкова. Тя е категорична, че в момента няма опасност за функционирането на общинските болници. Столичният кмет твърди, че общината дофинансира всички услуги, като компенсира почти всички сектори. Предвиждат се около 10 млн. лева за дофинансиране на болниците тази година, като се водят активни разговори с Министерството на финансите по въпроса и се очакват решения.

В Столичния общински съвет пък предстоят разговори относно цената на репатрирането на автомобили и налагането на глоби.

„Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци”, но това не стои на дневен ред. Част от приходите от „синя” и „зелена зона” се насочват към подкрепа на градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа”, коментира Фандъкова.

Според нея в момента няма опасност живеещите в София да останат на студено заради огромните задължения на „Топлофикация“.

Във връзка с пандемията и наложените заради нея ограничения Фандъкова подчертава, че проверки се извършват от РЗИ, защото спазването на заповедите на здравните власти е в техните пълномощия. Със заповед на РЗИ пък е увеличен броят на леглата за бременни и малки деца с Covid-19. Около една трета от интензивните легла в София са свободни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ало шопските търтеи, построихме ви метро с чужди пари, сега и тока за него ли не желаете да си плащата. Безкрайно неприятно е да слушаш как тази дъртапачавра Фандъкова обяснява, че повишаването на цените не е приемливо, защото представете си приходите щели да паднат. С парното е същата вакханалия. Аз плащам 800 лева на месец за отолление, за столичната "бохема" 250 лева били изключително висока цена. Няма да ви накривя шапката, но поне да си знаете че сте обикновени уттайки, а не столичани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
инфлацията ще го отчете ли това? или там се гледа само цената на билетчето, не и броя на автобусите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
лампите, лампите загасихме ли ги вече?щом пада качеството на общинските услуги трябва да паднат и таксите. Иначе си е кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още