IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша набеждава ЕС за високите цени на тока за домакинствата

Полското министерство на климата задължи електрическите компании да посочват ефекта от разходите за въглеродни емисии в сметките за ток

11:36 | 31.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Потребителите, търсещи спасение от растящите цени на електроенергията в Полша, получават ново послание от властите със сметките си: климатичната политика на Европейския съюз (ЕС) е отговорна за над половината от ръста в разходите за производство на ток.

По-рано този месец полското министерство на климата задължи електрическите компании да посочват ефекта от разходите за въглеродни емисии в сметките на домакинствата. Въпреки че не се обвинява директно ЕС, разбивката по разходи предполага, че растящите цени за въглерод натежават върху зависимата от въглища Полша, съобщава Bloomberg.

Не се споменава обаче как правителството е изхарчило милиардите евро от приходи от търговия с въглеродни квоти, които се разпределят на държавите членки.

„Това е манипулация“, посочва Марчин Ковалчик, ръководител на климатичното подразделение на WWF Полша. „То застрашава да обърне общественото мнение в Полша срещу ЕС и неговите климатични политики“, допълва той.

Спорът рискува да влоши още повече крехките отношения между Варшава и Брюксел и да усложни допълнително преговорите за климатичните реформи на блока, известни като Зелената сделка. Полша настоява, че е изправена пред все по-големи разходи, за да изпълни климатичните цели на ЕС.

Полските власти не са отговорили веднага на запитване за коментар.

Енергийната криза

През по-голяма част от последните шест месеца Европа бе обхваната от енергийна криза, като особено ниските нива на газови резерви доведоха до силно покачване на цените. Това на свой ред увеличи зависимостта от други енергийни източници, включително въглища, увеличавайки цените на квотите.

Междувременно ЕС обсъжда набор от закони, с които да се приложи на практика Зелената сделка, в рамките на която блокът трябва да намали до 2030 г. емисиите си парникови газове с 55% спрямо нивата от 1990 г.

Цената на въглеродните квоти расте. Графика: Bloomberg

„За съжаление, най-вече по политически причини, някои хора погрешно твърдят, че увеличението в цената на газа е основно в резултат на европейската Зелена сделка или предложенията на комисията“, коментира по-рано през януари еврокомисарят по климата Франс Тимерманс.

„В една държава членка потребителите получават сметките си за електроенергия и енергийната компания е написала на сметката, че „сметката е висока заради европейските планове за Зелената сделка“, коментира той, имайки предвид Полша.

Приходи от емисии

Когато енергийната криза започна да се разпалва през миналата година, от Европейската комисия насърчиха националните правителства да използват приходите от търговията с емисии, за да облекчат ефекта от вдигането на цените върху най-уязвимите потребители. Досега полските власти не са съобщили как са похарчени получените 25 млрд. злоти (6,08 млрд. долара) от аукциони за квоти от миналата година.

Според полския премиер Матеуш Моравецки цените в страната са под натиск, тъй като Полша е изправена пред необходимостта от значителни инвестиции, за да изпълни климатичните цели на ЕС. Ще са необходими 415 млрд. долара – или около две трети от брутния вътрешен продукт на страната, за да може тя да достигне целта за нетни нулеви емисии до 2050 г., показват изчисленията на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а зелената сделка на крантата дерлайнен ...? а купищата глупости изтропани тука от зелевата гевендия ...? малко е да ги псува на майка човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
В конкретния случай поляците са абсолютно прави. Няма как да няма енергийна криза след като до преди няколко години 40% от енергийния баланс на на Германия -най голямата европейска икономика се покриваха от атомната енергия , която практически там вече е заминала в историята, но се въраха тецовете на камени въглища, да не говорим за другите т.нар екологически и климатически глупости в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Точно такива "постулати", отгледани целенасочено като бурени в празни пространства в главите ви, доведоха и новите еко-*** болшевики до реалната власт. Когато верваш в дедо Коледа и Приказки от хиляда и една нощ, вместо да смяташ, моментът на истината винаги се преживява болезнено. Тъ пакът винаги е *** бан и винаги некой му е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Зелените са новите комунисти. А комунизмът води до режим на тока и бедност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още