IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва Pierre Cardin за антимонополни практики

Опасенията са, че компанията е ограничавала продажбите на своите стоки и така е нарушавала принципите на единния пазар

17:02 | 31.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е започнала разследване срещу Pierre Cardin и неговата компания Ahlers Group по подозрения за нарушаване на европейските правила чрез ограничаване на трансграничната търговия и онлайн продажбите на продукти на компанията, става ясно от съобщение от Брюксел.

Компанията е ограничавала продажбите за специфични групи от потребители, допълват още от ЕК. В комисията ще разследват още дали двете компании не са изготвили стратегия за ограничаване на паралелния внос на техни оригинални стоки, тоест от неофициални представители на марката в страни от общността.

"Едно от предимствата на общия европейски пазар е, че потребителите могат да пазаруват и да търсят по-изгодни сделки", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер във връзка с започналото разследване.

Германският производител на дрехи Ahler е най-големият официален представител на Pierre Cardin в Европейското икономическо пространство.

От ЕК напомнят за направени внезапни проверки в компании за производство и достаwка на облекла през лятото на 2021 година. Това разследване е част от акциите. Ако опасенията се докажат, двете компании ще нарушат правилата, забраняващи споразумения, ограничаващи търговията в ЕС.

Няма предвиден срок, в който ЕК да финализира проверката, но в съобщенето от Брюксел е записано, че тя е с приоритет. Процедурата по принцип зависи от множество фактори - слоността на казуса, сътрудничеството на страните, обжалването на решенията и т.н.

От ЕК допълват още, че началото на такова разследване не означава автоматично, че има нарушение на правилата. Наличните данни обаче повдигат съмнения и те ще бъдат проверени през следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
за монополни практики бе... ***! даже и гугъл транслейт не може да ползвате както трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още