IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ: Преобладаващата част от българите биха купили хибридна или електрическа кола

Българските купувачи са по-склонни да закупят хибриден или електрически автомобил, отколкото френските или германските, сочи проучване на банката

13:58 | 01.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Делът на българите, които заявяват, че предпочитат да закупят нов хибриден или електрически автомобил е с 52 пункта по-висок от този на купувачите в страната, които залагат на дизелово или бензиново превозно средство. Общо 76% от анкетираните българи заявяват, че при следващата покупка на кола биха избрали хибриден или електрически автомобил, докато 24% предпочитат такъв с двигател с вътрешно горене, става ясно от второто издание на Климатичното изследване за 2021-2022 г., публикувано от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

От въпросните 76% 40 на сто предпочитат да се сдобият с хибридно превозно средство, докато 36% от респондентите биха закупили изцяло електрическа кола.

Хибридният автомобил би бил предпочитаният избор за българите на възраст над 65 г. (53% от тази възрастова група посочват, че биха закупили такъв автомобил) и хората на възраст 30-64 г. (40%), докато той е най-малко предпочитан за хората на възраст от 15 до 29 г. (само 28% от тях посочват, че биха закупили хибриден автомобил).

Преобладаващата част от българите на възраст под 30 г. предпочитат бензинов или дизелов автомобил (37%), докато този вариант е най-малко предпочитаната възможност за хората на възраст 30-64 г. (23%) и тези над 65-годишна възраст (14%), изтъкват от ЕИБ.

еиб еиб

Купувачите на възраст 30-64 г. са най-склонни да закупят електрически автомобил (38% от тях биха избрали този вид превозно средство в сравнение с 34% от българите на възраст под 30 г. и 33% от хората над 65-годишна възраст).

Същевременно, 18% от българите като цяло казват, че нямат автомобил в момента и не възнамеряват да закупят такъв (което е с пет пункта над средната стойност за ЕС).

Въпреки големия дял (76%) на българките, които залагат на по-екологичните коли, ние изоставаме от румънците в тази категория (81%). Въпреки това, делът на българите с предпочитания към хибридни и електрически коли е с пет пункта над средната стойност за Източна Европа (71%). Също така, българските купувачи на автомобили изглеждат по-склонни да закупят хибриден или електрически автомобил, отколкото френските (61%) или германските (52%).

По-конкретно, българските купувачи на автомобили (40%) са толкова склонни да изберат хибриден автомобил, колкото френските (38%) и източноевропейските купувачи като цяло (42%). Въпреки това обаче за българите тази цифра е с пет пункта по-ниска от дела на румънските купувачи на автомобили (45%) и с 12 пункта по-висока от тази за германците (28%).

еиб2 еиб2

Българските купувачи на автомобили са толкова склонни да изберат електрически автомобил (36%), колкото и румънските (36%). Същевременно като средна стойност източноевропейците (30%), французите (23%) и германците (23%) изглежда не считат електрическите автомобили за толкова привлекателна възможност, подчертава ЕИБ.

Като цяло, европейците са склонни да предпочетат хибридни автомобили (39%), докато бензиновите или дизеловите автомобили се класират на второ място (33%), а електрическите коли заемат трето място (28%).

В международен план 44% от китайците са най-склонни да закупят електрически автомобил, докато 38% от американците биха избрали на първо място хибриден автомобил, следвани от тези с предпочитание към бензинов или дизелов автомобил (33%). На трето място в САЩ остава делът на купувачите, залагащи на електрическа кола (29%). 

Опазване на климата при ваканционни въздушни пътувания

Общо 63% от българите заявяват, че при избора на дестинация за почивка вземат предвид изменението на климата. Такъв е делът и на хората под 30 години, които изразяват подобна загриженост. Въпреки това над една трета от младите хора (38% спрямо 23% от хората на възраст 30-64 г. и 19% от хората на възраст +65 г.) казват, че ще ползват самолет за тяхната лятна почивка през 2022 г. Една четвърт от тях (25% спрямо 11% от хората на възраст 30-64 г. и 3% от хората на възраст +65 г.) посочват, че ще ползват самолет за пътуване до далечна дестинация.

Как свързаните с климата съображения влияят на решенията на хората

У нас 43% от хората вземат предвид изменението на климата, когато си търсят работа. Това е еднакво важно за всички възрастови групи: 47% от хората на възраст 15-64 г. се съобразяват с изменението на климата, когато търсят работа, изтъкват от ЕИБ.

В същото време 39% от българите отчитат изменението на климата, когато си избират банка или инвестират своите спестявания.

„Въпреки някои отчетливи различия между поколенията, хората в България все повече приспособяват своите навици по отношение на мобилността и потреблението към по-устойчиви  решения за справяне с изменението на климата“, коментира вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Следващата ми кола е Тесла Y. С голямата батерия, 3 сек до 100. Къса всякакви поршенца, беемвенца и келешки тунинги. Само Нисан джитиар може да се опъне. Само да оправят малко инфраструктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
alphaomega
преди 2 години
За къси разстояния са добри електрическите. Да си я зареждаш през нощта в гаража е супер като идея. Да ходиш основно до работа и обратно, до магазина, до вилата.....но за друго не стават. На дълги разстояния е проблемно особено в България където няма зарядни. Малко си като вързано куче и трябва да планираш всяка стъпка да ходиш да зареждаш по паркинги, хотели и разни други места. Да чакаш с часове....... не. Не е за мен това. Аз лично не бих си купил електрическа кола на този етап при тези технологии защото не ми върши работа. А по принцип не харесвам леки коли освен ако не е нещо спортно/екзотично за кеф да го караш почивните дни. В ежедневието и работата предпочитам джиповете. Стабилни и сигурни машини с които можеш да отидеш навсякъде. Ако пуснат някой ден електрически джипове тогава ще му мисля.Засега няма хубави. В САЩ има една фирма Rivian която се опитва да прави нещо интересно в тази посока. Но пак си има проблемите с пробега и теглото. Не става с тия батерии. Трябва да помислят за водород. Нищо че е по ниска ефективността но поне да има удобство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ejko
преди 2 години
по-гнусна манипулация отдавна не бях чел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 2 години
'У нас 43% от хората вземат предвид изменението на климата, когато си търсят работа''В същото време 39% от българите отчитат изменението на климата, когато си избират банка или инвестират своите спестявания.'МОЛЯ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не е смешно... тая глууупост е направена с нашите данъци! ... с подобни "псевдо" проучвания само настройват хората срещу зеления преход... вече започвам да си мисля че това е целта!Точно като тръгна на почивка си мисля за климатичните проблеми, а не как ще пм, пия и ще си пека гъззаааа! или па като почна работа, не питам колко ще ми е заплатата или кво ще правя, ами за въглероден отпечатък ! ... вие тъъъъъпи ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Zalmoxis
преди 2 години
Буахахахаха :)При 500-600 продадени EV и HEV за 2021, това е Върховна глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още