IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за дигитална валута на Facebook официално приключи

Diem Association е продала активите си на Silvergate

12:33 | 01.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Проектът за дигитална валута, за който основателят на Facebook Марк Зукърбърг беше критикуван от Конгреса на САЩ, официално приключи. Diem Association продаде своята интелектуална собственост и други активи, свързани с нейната платежна мрежа, на Silvergate Capital Corp., предава Bloomberg.

Усилията, които бяха започнати от Facebook – сега Meta Platforms – като начин плащанията и паричните преводи да станат по-евтини и по-бързи, така и не постигнаха особен напредък заради съпротивата на федералните регулатори, гласи изявление на асоциацията. С продажбата асоциацията ще приключи работа, гласи изявлението.

По-рано Bloomberg писа, че Diem обмисля продажбата на активите си като начин да върне капитал на инвеститорите си. По-късно беше потвърдено, че Silvergate купува активите на Diem за около 200 млн. долара. Diem не разкрива условията на продажбата.

Инициативата за криптовалутата, първо известна като Libra, дебютира през 2019 г. Тя планираше да използва т.нар. стейбълкойни, за да направи революция в глобалните финансови услуги като паричните преводи. Първоначално тя имаше няколко десетки партньори, но много от тях напуснаха скоро след началото на регулаторния и политически контрол на Libra.

В крайна сметка проектът промени името си на Diem, а амбициите му станаха по-малки. Основателят на проекта Дейвид Маркъс напусна Meta миналата година. Асоциацията постигна споразумение със Silvergate за пускане на Diem, но съпротивата от страна на Федералния резерв на САЩ сложи край на усилията. 

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
все си мисля че нема да им се случи... тая метавселена ще струва много съпо да се направи и после да се подържа, требва да има много балъци и да са с пари! ... извън темата, Зуки дали ще направи и метавселенски фейсбук и инстаграм? Щото за чий си купуваш метавселенски дрехи ако няма къде да се инстаграмиш с тях ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аа, колко балък има за ловене още, то са картинки на дрехи, на имоти, на яхти...ще кълват още сума ти време балъкойнърите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
скоро и метавселената ще приключи по същия начин... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още