IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната намеса за цените на тока ще струва на данъкоплатците 2 млрд. лева

Не може да се твърди, че "Булгаргаз" не доставя пълните договорени количества азерски газ в България, за да облагодетелства "Газпром", посочи Явор Куюмджиев

16:39 | 03.02.22 г. 1
Държавната намеса за цените на тока ще струва на данъкоплатците 2 млрд. лева

Според него повишението в цените на природния газ не е феномен за България и е нормално с оглед на ситуацията на световните пазари. Той е категоричен, че членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до момента са изпълнявали и са спазвали закона "до последната запетайка", като смяната на някои от тях се налага единствено поради изтичане на мандатите им преди месеци.

"Получи се голямо недоразумение в министър-председателя, че КЕВР ощетява потребителите за сметка на някой от играчите в енергетиката – ЕРП-та, производители. По-скоро е бил заблуден, защото КЕВР е институция, която трябва да балансира интересите на всички, което не винаги е възможно“, е мнението на Куюмджиев.

Бившият заместник-министър на енергетиката напомни, че Комисията не може да променя наредбите за ценообразуването и търговията, да прави промени в Закона за енергетиката и в Закона за енергията от ВЕИ, които са прерогатив на парламента. "По-малка част от тези правила са предмет на юрисдикцията на КЕВР в поздаконови актове. Може би новите членове ще изпълняват други политики", каза още Куюмджиев.

Той изрази надежда, че работата в Комисията ще се подобри.

"Не вярвам, че някои умишлено се опитва да ликвидира "Булгаргаз" и да му открадне клиентите", каза Куюмджиев в коментар за смяната на борда на директорите на дружеството. Бившият заместник-министър на е категоричен, че не може да се твърди, че дружеството е отказало да доставя пълните договорени количества азерски газ в България, за да облагодетелства руския доставчик "Газпром".

Според него до завършването на газовата връзка с Гърция България няма как да транспортира пълното количество газ, след като договорите с азерския консорциум имат фиксирани точки на доставки, които трудно могат да бъдат променяни.

"Когато направим тръбата с Гърция, ще се получи истинската диверсификация на газовия пазар", прогнозира Явор Куюмджиев.

По думите му единственото, което може да се направи са „някакви суапови сделки“, при които страната ни да продаде азерски газ на гърците, а те да ни продадат техния руски газ.

Куюмджиев не очаква проверките в "Булгаргаз" и КЕВР да покажат някакъв особен резултат.

В коментар за кризата около Украйна, той заяви, че "нито Европа, нито Русия, нито Украйна, имат интерес доставките на газ да спрат."

Ще работи ли по-добре КЕВР в намален състав? Какви конспиративни теории се разпространяват за „Булгаргаз“? Какво се случва с газовите доставки в България?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Всичко тръгна от спирането на годни и безопасни за експлоатация (по становището на МААЕ) ядрени реактори и отказът (по заповед от трима американски сенатори) от АЕЦ Белене при подписан договор !!! Не е ли крайно време кунева-пръмова и бойкоборисов, да бъдат заловени, съдени за държавна измяна и публично екзекутирани? Никакъв шанс да оцелеем като държава, ако дори измяната е безнаказана !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още