IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на Meta може да коства на Зукърбърг 24 млрд. долара

Ако сривът при акциите продължи в редовната сесия, основателят на Facebook ще бъде изместен от топ 10 на милиардерите от Уорън Бъфет

15:21 | 03.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/SHAWN THEW</em></p>

 Снимка: EPA/SHAWN THEW

Това не беше добър ден за Марк Зукърбърг. В сряда главният изпълнителен директор на компанията майка на Facebook Meta представи разочароващи данни за тримесечието, в резултат на което цената на акциите се срина с 23% след края на търговията.

Ако лошото настроение продължи и в четвъртък, когато борсата в Ню Йорк отвори, Зукърбърг ще е загубил 24 млрд. долара от личното си състояние - поне на хартия. Според данни, събрани от Bloomberg, това е една от най-големите еднодневни загуби в историята и би намалила състоянието на Зукърбърг от 120 млрд. на 97 млрд. долара. Така той вече няма да е в списъка на десетте най-богати хора в света.

В сряда обаче в разговора с анализаторите Зукърбърг се опита да направи положителна равносметка на дейността на компанията си. „Доставихме продукти, общността ни продължи да расте, а компании от всякакъв мащаб се обърнаха към нас, за да им помогнем да достигнат до хората", каза Зукърбърг. Той обаче не спомена и думичка за факта, че за първи път в историята на Facebook се наблюдава спад на броя на дневните потребители.

Освен това Зукърбърг се опита да очертае големи граници за бъдещето развитие. Тази седмица е неговият юбилей, той управлява компанията вече 18 години. За това време, казва той, много неща са се променили: „В началото на 2000-те години текстът беше основният начин за споделяне и консумиране на съдържание онлайн - докато не се появиха камерите на телефоните ни и снимките не станаха най-важното нещо“. За същия период той се превръща от отпаднал от колежа човек в един от най-богатите хора на планетата.

А сега не някой друг, а точно Уорън Бъфет успя да изпревари Зукърбърг в списъка на най-богатите хора. През последните години 91-годишният ръководител на конгломерата Berkshire Hathaway беше многократно изпреварван от лидерите на технологични гиганти като основателя на Amazon Джеф Безос, шефа на Tesla Илон Мъск и Зукърбърг. А сега може да навакса изоставането си.

Бъфет се възползва повече от всеки друг от настоящата промяна в настроенията на фондовите пазари. Акциите на Berkshire вече са поскъпнали с 5,5% през тази година, докато широкият индекс S&P 500 е загубил четири процента от стойността си.

Berkshire залага на старата индустрия, има голямо енергийно подразделение, а портфейлът от акции на Berkshire включва книжа на банки и енергийни дружества, които са склонни да се справят добре във времена на нарастваща инфлация. Най-голямата позиция в портфейла, Apple, също наскоро отбеляза успехи. Технологичните акции от доста време са звездите на Wall Street, но напоследък изпитват особени трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Който си купува мандра на 8-ми септември да му мисли.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Аз не мога да повярвам, че все още има хора, които влизат във ФБ. Това го затрих преди 4-5 години и знам, че не пропускам абсолютно нищо. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
aranda
преди 2 години
Да се срива МЕТА, DIEM и целият дигитален тоталитаризъм на хер Зукърбърг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още