IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Ценовият мораториум при тока ще падне след одит на КЕВР

Дефицитът е 4,1% с коронавирусните мерките, без тях е 2,5%, което изцяло ни дава възможност да кажем, че отговаряме на критериите на ЕС, обясни премиерът

18:52 | 03.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След одит на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), свързан с основните дружества, мораториумът върху цените ще падне, заяви пред БНТ министър-председателят Кирил Петков.

Той коментира редица теми, свързани с управлението, бюджета и овладяването на коронавируса.

Кабинетът завари един модел, който беше функция на това колко са болни на 100 000 души население, посочи премиерът, визирайки продължаващите опити на властите да ограничат разпространението на Covid-19. 

„Ние казахме - не, нека да направим един модел, който е функция на най-критичния аспект в коронакризата, това са интензивните легла. Сега управляваме тази криза без реално да има големи мерки на затягане и това да се е отразило на възможността болни хора да имат достъп до интензивни легла“, обясни премиерът. „Направихме дълбок анализ, според който антиваксърите не са една група, те са много групи с различна мотивация. Ако няма трибуна, която да им даде възможност да се изкажат, те се изолират и капсулират. Така ще станат още по-агресивни“, добави той.

Ако стигнем до 60% ваксинирани или ако паднат интензивните легла под 5%, зеленият сертификат пада, каза премиерът. „Ако имахме стария модел, сега цяла България щеше да е затворена“, подчерта Петков.

Той допълни, че това не се случва от само себе си – „ние свикахме лекари, епидемиолози, физици, министри и работихме по този модел“.

Петков обясни, че антиваксърите у нас не са една група, те са поне 15 групи с различна мотивация. Поканихме ги в МС да чуем техните аргументи, защото ако не се чуят, те просто стават агресивни, допълни той.

По отношение на бюджета за 2022 г. Петков заяви, че кабинетът залага на реформи, които трябва да се случат стъпка по стъпка.

„За да станат тези реформи по смислен начин, няма как да станат от вчера за днес. Трябват ни поне шест месеца за това. Финансирането, свързано с този план, може да бъде променено, ако се налага“, подчерта премиерът.

Първата основна идея е това да бъде бюджет на растежа. Вкарваме публични инвестиции от 5,8% от БВП, почти ги удвояваме, което ще даде много работни места и възможности за много бизнеси.

„На нас ни трябва инвестиция в човешки ресурси, не само капиталови инвестиции. Затова слагаме много ясен приоритет - инвестираме в учителските заплати, в детски градини и детски ясли“, изтъква Петков.

Дефицитът е 4,1% с коронавирусните мерките, без тях е 2,5%, което изцяло ни дава възможност да кажем, че отговаряме на критериите на ЕС, обясни премиерът.

За инфлацията има два аспекта - единият е цените в цяла Европа, там нямаме контрол. Втората част, което е българският компонент, е увеличаването на пенсиите, каза още премиерът.

По въпроса за промените в енергетиката Петков заяви, че налице е един скъп доставчик и един евтин. „Изведнъж ние се отказваме от евтиния, защото имаме някакво оправдание. Сега новото правителство пита евтиния доставчик - може ли да ни вкарате допълнително газ и те ни казват - може, но понеже сте се отказали от тези количества до даден период, ще ви ги дадем на пазарна цена и какво се случва на 1 януари - нека всички българи да платят с 30% повече“, подчертава премиерът.

Идеята е да взимаме най-евтиния газ без никакви посредници, категоричен е Петков.

По въпроса дали вижда жълт картон в предупреждението на президента Румен Радев за "Булгаргаз" ЕАД, Петков отговори:

„Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. Така го видях аз - като предупреждение, не като жълт картон“.

След одит на КЕВР, свързан с основните дружества, мораториумът върху цените ще падне, категоричен е министър-председателят.

Цяла Европа се притеснява в момента заради кризата на руско-украинската граница. Ние сме зависими от руския газ. Същевременно Русия е зависима от паричните потоци, които идват от Европа.

Този човек, който беше номиниран за председател на КЕВР - първият път ни отказа, призна премиерът. Според него отговорността за промяната е споделена, затова той поздрави номинирания за председател за това, че е загърбил личния си живот.

„Когато имаме един голям риск за публичните предприятия, служебният кабинет реши да го ограничи. Така че, ние трябваше да опазим публичния интерес и действията бяха правомерни“, обясни Петков по повод решението на съда за списъка "Магнитски" днес.

Премиерът коментира и оставката на Цацаров, като я определи като една голяма стъпка напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
пасъм
преди 2 години
"За инфлацията има два аспекта - единият е цените в цяла Европа, там нямаме контрол. Втората част, което е българският компонент, е увеличаването на пенсиите, каза още премиерът."Не го разбирам - пенсиите са виновни за инфлацията ли казва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още