IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози атакуват зелената таксономия на ЕК заради биомасата

Текстовете, предложени от Брюксел след дълго отлагане, вече предизвикаха разделение в общността, но заради зеления етикет за газа и ядрената енергия

14:13 | 04.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Зелената таксономия, предложена от Европейската комисия след месеци на отлагане, предизвика гнева и на еколози, съобщава Ройтерс. Източници на агенцията съобщават, че екологичната организация ClientEarth е подала жалба срещу признаването на биомасата като устойчив енергиен източник.

Изгарянето на дървесина или друга биомаса - животински продукти и т. н., също води до емисии въглероден диоксид и изсичане на гори и не би трябвало да бъде признато за екологично, категорични са експертите.

Документът беше предложен на 2 февруари, след месеци на вътрешни дискусии. Текстовете предизвикаха сериозни спорове по отношение на признаването на природния газ и ядрената енергия като устойчиви и приемливи инвестиции в процеса на декарбонизация. Някои страни от общността се заканиха да съдят ЕК заради вписването на тези енергоизточници като устойчиви.

ЕК класифицира биомасата като възобновяем енергиен източник,тъй като растенията поемат въглероден диоксид със своето израстване, като количествата са много повече, отколкото емитирания при изгарянето. Използването на биомасата също е подложено на стриктни критерии, както и всички други енергоизточници. Еколозите обаче настояват регулацията да бъде базирана и на научни доказателства.

Със своето предложение биомасата да бъде призната за устойчива, ЕК насърчава използването на този енергиен източник въпреки всички научни предупреждения, че води до увреждане на околната среда, категорични са от ClientEarth. Брюксел не е взел предвид дискусиите в научните среди, които показват, че горенето на биомаса освобождава значителни количества въглероден диоксид.

Подобни обвинения отправят и други неправителствени организации, допълва Ройтерс.

Около 10% от енергията в ЕС се произвежда от биомаса. На този етап представители на ЕК не коментират исканията на еколозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Я, все още имало истински еколози !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още