IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще последва ли Instagram срива на потреблението на Facebook?

Приходите от мобилното приложение за снимки и видео стават все по-важни за Meta

16:14 | 04.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

TikTok, пандемията и разходите за мобилни данни в Индия станаха причина потребители да се оттеглят от Facebook с безпрецедентен темп през последното тримесечие. Големият въпрос е кога ще дойде редът това да се случи и с Instagram?

Insider Intelligence не очаква социалната мрежа Instagram на Meta Platforms да загуби потребители в следващите три години. Но ноемврийската ѝ прогноза показва, че растежът на броя месечни потребители на Instagram ще се свие до 5,8% тази година и до 3,1% през 2025 г. от 16,5% през миналата година, пишат Пареш Дейв и Елизабет Кълфорд в анализ за Ройтерс.

Instagram, която технологичният гигант придоби през 2012 г. за 1 млрд. долара, е смятана за антидот на забавящия се растеж на Facebook, като приходите от реклами в Instagram стават все по-важни за Meta.

Компанията насочва тези средства към изграждането на нови бизнес начинания като продажбата на очила за виртуална реалност и свързани с метавселената технологии. Спад на потребителите на Instagram и невъзможност за увеличаване на цените на рекламите може да попречи на амбициите на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

По-малко хора са проверявали профилите си във Facebook всеки ден през последното тримесечие на 2021 г., отколкото година по-рано. Това се случва за първи път в историята на компанията и е един от няколкото притеснителни сигнала, заедно с факта, че печалбата се оказа под очакванията, а прогнозата за приходите беше разочароваща, потопявайки цената на акциите на компанията с 26% в четвъртък.

Главният финансов директор на Meta Дейв Уенър коментира пред финансовите анализатори, че част от спада на потреблението в приложението и уебсайта Facebook е свързано с по-малкото блокади заради Covid-19, които по принцип генерират бум в онлайн активността. Освен това той обвини за случващото се нарастващите разходи за интернет на потребителите в Индия и все по-големия интерес към приложението за кратки видеа TikTok на ByteDance.

Meta не разкрива данни за това колко редовно потребителите ползват Instagram, но анализаторите казват, че TikTok ще повлияе негативно и на растежа на Instagram.

Facebook, а до известна степен и Instagram, преди са преодолявали предизвикателствата, включително катастрофата с опазването на данните, проблемите с опазването на психичното здраве на потребителите и конкуренцията със Snapchat, Twitter и много други през годините.

Всъщност Instagram инвестира милиарди долари във видео функцията Reels, която наподобява предлаганото от TikTok. В сряда вечерта Зукърбърг заяви пред анализатори, че Reels е най-бързо развиващият се формат на съдържание „до този момент“ и има най-голям принос за ръста на ангажираността в Instagram.

Анализатори твърдят, че Reels в крайна сметка може да се превърне в по-голям генератор на приходи от реклами от публикациите, включващи текстове и снимки. Но като знак за предстоящите предизвикателства Зукърбърг отбеляза, че Reels все още не е достатъчно популярна, за да привлича рекламните продажби, които старите функции постигат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Ще последва ли Instagram срива на потреблението на Facebook? == да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Някога Инстаграм беше доста приятно място. След като го придоби Фейсбук, стана боза.В момента освен снимки на храна, коя кифла какво си била купила и *** реклами, няма нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още