IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимните игри в Пекин 2022 ще излязат десет пъти по-скъпи от очаквано

В Китай не са взели предвид допълнителни разходи като транспорт и инфраструктура, посочи редакторът на Gol.bg Веселин Коларов.

19:48 | 04.02.22 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

Зимните олимпийски игри в Пекин могат да излязат десет пъти по-скъпо от очакваното. За това информира в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria редакторът на Gol.bg Веселин Коларов.

Той се позова на изследване на Business Insider, което показва, че Игрите могат да струват повече от 38,5 млрд. долара, което е десет пъти повече от прогнозираните 3,9 млрд. долара.

„Ако това стане факт, Пекин 2022 ще се превърне във втората по разходи Зимна олимпиада. №1 по този показател е Сочи 2014 с изумителните 51 млрд. долара, следва Пьонгчанг с 12,9 млрд. долара. Ако трябва да сравняваме Летни и Зимни олимпийски игри, Сочи отново е №1. На второ място е Пекин 2008 с бюджет от 44 млрд. долара. Настоящите Игри ще заемат трето място", посочи Коларов.

Според доклада на Business Insider сериозното оскъпяване идва от това, че в Китай не са взели предвид допълнителни разходи като транспорт и допълнителна инфраструктура. Не е включено изграждането на олимпийското селище, което е над 3 млрд. долара. Националният център за бързо пързаляне с кънки, наричан още Ледената писта, струва около 186 млн. долара  Това е единственото ново съоръжение, построено специално за Пекин 2022, и парите също не са включени в настоящия списък с разходи.

Китай е преустроил няколко обекта от Летните игри през 2008 г., но не е ясно колко е струвало това. Друг разход, който не е взет предвид, от 9,2 млрд. долара са средства, изразходвани за влак без машинист, който ще транспортира спортистите от едно от трите олимпийски селища Джъндзяку до Пекин, което е на около 160 км. Там ще пребивават основно скиори, сноубордисти и ски скачачи.

В друго селище на пекинския квартал Янцин, беше построена линия на метрото за 773,5 млн. долара, специално за Олимпиадата. В самия квартал са инвестирани още 514 млн. долара.

„Китай също така твърди, че не включва разходите за мерките за безопасност от коронавируса, както и екологични и социални разходи. Организаторите заявиха, че ще пуснат официален отчет шест месеца след края на Игрите", посочи Коларов.

Какво е уникалното за започващите 24-ти Зимни олимпийски игри? Имат ли шансове българските спортисти в зимните спортове? Кои са фоворитите за златни медали? Какво още може да се очаква от игрите в Пекин 2022 може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Малей,дано и тях не ни накарат да плащаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мале, мале, скъсаняците анти-запад трроолове скачат на всяка информация, която по някакъв начин е в ущърб на пияниците и жълтите коммyняги. Жалка картинка, група поддллоги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Само 10 ?! Дезинформация! Поне 50 ! А-така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
АнтиФъшкист
преди 2 години
Дубре чи ни бяа у ФАЩ чи там им спряа тока и вудата при 2 санта сняг и +10 градуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Значи не са взели предвид разходите за транспорт и строителство и единственото ново съоръжение било Ледената писта Малеее, ква злоба и завист ви гониии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още