IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции може да повлекат надолу целия щатски пазар

Заедно 10-те най-големи акции, предимно с технологичен акцент, представляват около една трета от пазарната капитализация на индекса S&P 500

10:57 | 08.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на големите технологични компании съпровождаха инвеститорите чак до върха на много висок хълм. Ще ги съпроводят ли и по пътя надолу, се пита Кейти Мартин на страниците на Financial Times.

Години наред по-нервните инвеститори бяха загрижени за огромната роля, която Big Tech играят на фондовите пазари в САЩ. Заедно 10-те най-големи акции, предимно с технологичен акцент, представляват около една трета от пазарната капитализация на индекса S&P 500. Това е далеч над концентрацията, наблюдавана в пика на предишния технологичния балон през 2000 г.

Така че, както предполага мечият сценарий, ако технологичните акции се обезценят, те могат да повлекат останалата част от пазара със себе си. Дори и най-оптимистичните фонд мениджъри имат това в съзнанието си много преди пандемията да удари.

Това нямаше значение. Досега.

Мета – известна като Facebook преди главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг да реши, че много нормалните хора ще се радват да общуват с техните много нормални приятели под формата на аватари в стил 90-те – миналата седмица пусна предупреждение-бомба относно перспективата на компанията, разклащайки акциите й и по-широкия пазар.

Повече от 230 милиарда долара изчезнаха от пазарната капитализация на Meta, когато акциите й спаднаха с 26 процента, след като Зукърбърг призна, че усеща силно конкуренцията. Загубата на капитализация е приблизително еквивалентна на целия размер на Intel или на повече от една McDonald's, и беше достатъчна, за да предизвика най-лошия ден за S&P 500 от повече от година. Това е най-големият спад в абсолютна стойност в пазарната капитализация на американска компания досега. Разбирате идеята.

Почти всички разумни инвеститори знаеха, че 2022 г. ще бъде по-тежка от 2021 г., сега, когато големите централни банки се готвят да оттеглят подкрепата, която оказаха на финансовата система, когато ковид настъпи. Но малцина виждаха това да се задава.

Да погледнем „срива при спекулативните технологични компании през януари”, когато до голяма степен нерентабилният край на технологичния сектор го отнесе. Това сътресение тъкмо започваше да се стабилизира. Сега имаме „Зук шок“, който удря това, което бе основата на пазара.

Размерът, разбира се, има значение в това отношение. „Когато тези компании имат пазарна капитализация от 300 милиарда до 1 трилион долара и паднат с 25 процента, това причинява много болка“, коментира Дейвид Олдър, ръководител за акциите в Carmignac.

Фонът също има значение. След декември стана пределно ясно, че Федералният резерв на САЩ променя позицията си. Той наистина възнамерява да повиши лихвените проценти, за да потуши смущаващото покачване на инфлацията, и няма да се намеси механично или бързо, ако пазарите реагират негативно. Това сериозно компрометира пяната, която се натрупа на финансовите пазари.

Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хайде сега си изпей и репертоарчето за руските акцийки и поплюй зелената енергия и да се свършва с грамофонната плоча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Ето защо - като инвестирам, винаги търся РЕАЛНАТА доходност. Никога не бих дал и един долар на мъск, камо ли на момчето с ръбестата глава. ДОЛУ РЪБЕСТАТА ГЛАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Няма смисъл да чета статията. Просто защото само подзаглавието казва достатъчно !!! Просто поради самият логаритъм за определяне на тежестта на - в индексите - и поради извратеното в самата си природа нещо: ЕТФ-чето - няколко компании се превърнаха в хипер-мега-балоняци. НЕ твърдя, че всички те са куци... но балонякът винаги рано или късно се пука. Не може да помпиш до безкрайност една cв-иня със слава и тя да не се пръсне - както веднъж каза фелдфебел-школникът Марек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още