IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Израел течовете по водоснабдителната система са едва 5%, в България - до 85%

Енергийната ефективност е приоритет на българското правителство във всички сектори, включително във ВиК сектора

18:51 | 07.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

България може да разчита на богатия опит за управление на водите на Израел, каза израелският посланик у нас н. пр. Йорам Елрон на среща с българския вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, съобщава пресцентърът на МРРБ. 

Двамата са обсъдили областите от взаимен интерес, в които България и Израел могат да си сътрудничат.

В Израел от особено значение е проследяването и незабавното отстраняване на течове по водоснабдителната система, като в момента загубите на вода в някои общини там са едва около 5%, съобщи посланик Елрон. 

В същото време у нас средният процент загуба на вода по преносната мрежа е между 55% и 60%, но в някои населени места достига и до 85 на сто, е станало ясно по време на срещата. 

„Нашият основен приоритет в отрасъл ВиК е чистата вода за пиене, затова се фокусираме върху качеството на питейната вода и изпълнението на съответните мерки за подобряване качеството на услугата“, каза Караджов.

„Енергийната ефективност е приоритет на българското правителство във всички сектори, в това число и във ВиК сектора. Целта ни е да подменим ВиК съоръженията с енергоспестяващи, както и да прилагаме иновативни решения и технологии за намаляване на разходите за ток за ВиК услугата“, допълни регионалният министър.

Той информира още, че в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени над 370 млн. лв. за енергийно обновяване на публични сгради. За енергийно обновяване на многофамилните жилища в плана са заделени 1,2 млрд. лв.

На срещата е станало ясно също, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството има интерес към задълбочаване на партньорските връзки с Израел във всички сфери на сътрудничество, включително в областта на строителството, пътната инфраструктура, регионалната политика и развитието на градовете.

Модернизирането на пътната мрежа също е сред приоритетите на МРРБ. Караджов е представил стратегическите инфраструктурни проекти, които правителството е заложило за изпълнение и проектиране: завършването на магистралите „Хемус“, „Европа“, „Струма“, „Черно море“ и „Рила“ и на скоростния път Видин – Ботевград, както и изграждането на магистрала „Русе – Велико Търново“ и разширяване на инфраструктурните връзки с Република Северна Македония.

С цел подобряване на свързаността правителството планира изграждане и на три тунела под Стара планина – „Шипка“, „Петрохан“ и „Черно море“, по протежението на едноименната автомагистрала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ем в Израел сигурно нямат хъхpeци !!! Тук всяко гнъсно незаконно гето зе е вързало към ВиК мрежата, точи и разхищава вода на поразия, всичко минава като "загуби по мрежата" и ние плащаме !!! Помните ли скандалът с Филиповци, където се оказа, че в цялата огромна маала има само три законни потребителя с водомери? Незаконното присъединяване към ВиК мрежата е криминализирано в НК и се наказва със затвор, но при всеки опит да се предотвратят тия кражби - всякакви ромозащитници скачат като побеснели и почват да крещят, че се нарушавали "човешките права" на хъхpeците... явно в тях влиза и правото да крадат безнаказано !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Заглавието е пълна глупост. Няма как течовете в една водоснабдителна система да са 85%. Че е каца без дъно, това е ясно, но "течовете" са парични, просто ужасно много се краде, а после се изписва като загуби. Щото ако наистина толкова вода изтича от водоснабдителната система и все още няма поне 10 обесени чиновника, как да повярвам, че не ме будалкат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още