IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският парадокс - работните места растат, икономиката буксува

Над една трета от създадените през миналата година работни места в еврозоната са били съсредоточени в Испания

15:42 | 08.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Denis Doyle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Denis Doyle/Bloomberg

Хуан Мануел Каналс и Басма Едаери, и двамата на около 20 години, са част от причината Испания да се излъже в прогнозите за масова загуба на работни места след COVID, пише Financial Times.

По време на пандемията Каналс започнал работа като IT инженер, а Едаери помага на болни от COVID от един месец.
Тяхната първа работа отразява по-широки промени в испанската икономика. Повече хора сега са заети в сектори като здравеопазване, IT и социални услуги, отколкото преди връхлитането на COVID-19 преди почти две години.

Този растеж, стимулиран отчасти от държавните разходи, обяснява защо броят на работещите хора достигна рекорд от 20 млн. души. Безработицата намаля до най-ниското си ниво от 2008 г. насам, което е на около половина по-малко спрямо прогнозираните един на всеки четирима души от организации като ОИСР.

„Много е лесно да се намери работа в този сектор“, казва Каналс, инженер в компанията за IT услуги Kyndryl, която се отдели от IBM миналата година. „Като човек, който наскоро е дошъл на трудовия пазар, виждам много възможности… Чувствам се много оптимистично“, споделя той.

В различна крайност на трудовия пазар Едаери също изразява оптимизъм, след като получила помощ от организацията с идеална цел Fundación Iter в Мадрид, която подкрепя млади хора да намират работа.

„Харесва ми да помагам на хората. Договорът ми е за три месеца, но и след това искам да правя нещо подобно”, споделя тя.

Безработицата в Испания е висока от десетилетия и на ниво от 13% остава два пъти над средното равнище в ЕС. Същото се отнася и за младежката безработица, която достига 31%.

Но учудващо над една трета от всички работни места в еврозоната, създадени миналата година, са били в Испания. Младежката безработица в страната е намаляла с десет процентни пункта спрямо нивото си година по-рано.

Испанското правителство, което миналата седмица успя да прокара дълго обсъждана реформа на трудовото законодателство, ограничаваща временните договори, твърди, че по-бързата технологична промяна и повишените социални разходи, породени от пандемията, ще се запазят. Мадрид планира да задели 30% от 70-те милиарда евро, които трябва да получи по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, за дигитализация, както и за повишаване на средствата за здраве.

Миналия месец социалното министерство заяви, че работните места са с 429 хил. повече спрямо февруари 2020 г., като 229 хил. са в държавния сектор, а 200 хил. – в частния. Испания Испания

„Ако погледнем предишните три испански икономически кризи, никога работните места не са се възстановявали толкова бързо“, коментира представител на правителството.

Цифрите в Испания са част от глобална тенденция, която не отговаря на очакванията за огромни загуби на работни места, тъй като търсенето се завръща в икономиката, а работната ръка се оказва по-скоро оскъдна, отколкото в излишък.

Миналата седмица председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че има „добри новини“, след като безработицата в еврозоната намаля до рекордно дъно от 7%, а участието на служителите на трудовия пазар надмина нивата отпреди пандемията до 73,6%.

САЩ също отчетоха силни данни миналата седмица с ръст на работните места от 467 хил. през януари, три пъти повече от очакванията.

Данните за Испания отразяват и залагането в цяла Европа на програмите за помощи при безработица.

Във връхната си точка програмата в Испания, известна като ERTEs, подкрепи 3,6 млн. души. Към миналия месец само 106 хил. души са били включени в пандемичната програма. „Някои анализатори твърдяха, че 1 млн. души в ERTEs ще се окажат безработни. Но броят на хората, които остават в програмите, е само една десета от прогнозираното и стабилно намалява“, коментира представител на правителството.

„Европа заложи на запазването на работните места с очакването, че компаниите ще могат да възстановят предишната си дейност и това се случи при повечето компании от почти всички сектори“, казва Рафаел Доменеш, ръководител на икономическите анализи в банката BBVA.

Това е в контраст с периода след финансовата криза, когато огромният строителен сектор в Испания рухна, унищожавайки голям брой работни места и тласкайки безработицата до 26% през 2013 г. Над един на всеки двама млади хора беше без работа.

Доменеш обаче признава, че има испански парадокс – въпреки подобряването на трудовия пазар брутният вътрешен продукт на страната остава с около 4% под нивата през 2019 г. Според него разминаването до голяма степен се дължи на туризма, сезонен бизнес, който е отговорен за около 12% от БВП.

Миналата година броят на чуждестранните туристи, посетили Испания, и похарчените от тях пари, са били с над 60% по-малко от нивата през 2019 г.

Отработените часове също са по-малко спрямо нивата преди пандемията въпреки повишаването на заетостта. Дори през четвъртото тримесечие на миналата година общият брой на отработените часове е намалял с почти 4% спрямо същия период на 2019 г. Според Доменеш разликата вероятно се дължи на фактори като самоизолиращи се служители и компании, които се тревожат да харчат твърде много.

Местното търсене в Испания все още е слабо, а подобно на други страни заплатите не са в крак с инфлацията, която достигна 30-годишен връх от 6,5%. Някои профсъюзи засилват исканията си за заплатите. „Основната въпросителна остава дали икономиката може да поеме по-висок ръст на заплатите при ниво на безработицата, което все още е на двуцифрена територия“, казва Хиада Хиани, икономист в Citigroup.

Младежката безработица също остава огромен проблем. „За човек без образование е много трудно да намери добра работа. Получавате само работа, която никой друг не иска“, отбелязва Карлос Инка, който неотдавна преминал през квалификационен курс на Fundación Iter близо до Мадрид.

Но перспективите се подобряват за 18-годишния младеж, който наскоро е получил работа, свързана с рекламиране на слънчеви панели – още една област, в която Испания твърди, че ще използва парите от ЕС за инвестиции в бъдещето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
и къде са по точно тия нови работни места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Испанският парадокс - работните места растат, икономиката буксува == и на това се радвайте! Като към коронобесието се прибави зеленобесие - бълбук-бълбук..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още