IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer очаква 54 млрд. долара приходи от продажбата на Covid ваксини и хапчета

Финансовите резултати на фармацевтичната компания надминаха прогнозата за печалба, но останаха под оценката за приходите

15:53 | 08.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската фармацевтична компания Pfizer прогнозира рекордно високи приходи за 2022 г. Компанията обяви във вторник, че очаква да генерира продажби от ваксината си срещу Covid-19 за 32 млрд. долара и от противовирусното си хапче за лечение на коронавирус Paxlovid за 22 млрд. долара тази година, съобщи CNBC.

Въпреки това Pfizer публикува смесени финансови резултати за четвъртото тримесечие, надминавайки прогнозата за печалба, но оставайки леко под оценката за приходите. Акциите на компанията поевтиняха с над 3% по време на предпазарната търговия.

Коригираната печалба на акция възлиза на 1,08 долара, докато Wall Street очакваше 87 цента според оценки на анализаторите, съставени от Refinitiv. Приходите са 23,84 млрд. долара спрямо очакваните 24,12 млрд. долара.

По-ниските приходи се обясняват основно със слаби продажби в сегмента на вътрешните болести и в болниците.

Продажбите на лекарства за вътрешни болести през четвъртото тримесечие са намалели с 3% на годишна база до 2,24 млрд. долара, а продажбите в болниците са останали до голяма степен без промяна в сравнение със същото тримесечие на 2020 г. на ниво от 1,88 млрд. долара. Продажбите на Pfizer в онкологията са нараснали със 7% до 3,24 млрд. долара.

Въпреки това приходите на фармацевтичната компания за четвъртото тримесечие са се удвоили като цяло до 23,84 млрд. долара на годишна база, подкрепени от продажбите на ваксината срещу Covid на стойност 12,5 млрд. долара. На некоригирана база печалбата на Pfizer за четвъртото тримесечие е нараснала повече от четири пъти до 3,39 млрд. долара от 847 млн. долара през същия период на 2020 г.

Pfizer очаква продажби на стойност от 98 до 102 млрд. долара за 2022 г. и коригирана печалба на акция от 6,35 до 6,55 долара.

Компанията започна клинични тестове в края на миналия месец на ваксина срещу Covid, която е насочена към омикрон варианта при хора на възраст от 18 до 55 години. Главният изпълнителен директор Албърт Бурла заяви, че очаква ваксината да бъде готова до март.

Заедно с партньора си BioNTech Pfizer работи с американската Агенция по храните и лекарствата (FDA), за да ускорят разрешаването на тяхната ваксина срещу Covid за деца под 5-годишна възраст този месец. Това е последната възрастова група в САЩ, която не отговаря на условията за имунизация. Компаниите очакват, че децата под 5 години в крайна сметка ще се нуждаят от три дози, но работят, за да получат разрешение за първите две инжекции от FDA, докато приключат изпитанията за третата доза.

Pfizer работи също за увеличаване на производството и доставката на своето хапче за лечение на Covid - Paxlovid. Албърт Бурла заяви, че Pfizer очаква да произведе от 6 млн. до 7 млн. курса на лечение през първото тримесечие на тази година и 120 млн. до края на годината. Правителството на САЩ е поръчало 20 млн. курса, като 10 млн. се очакват до юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Една от най-долните компании в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още