IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн: Инфлацията ще се успокои и без по-строга намеса на ЕЦБ

Повишаването на лихвите на фона на глобалния проблем с доставките би предизвикало ново сътресение за икономиката в еврозоната, категоричен е главният икономист на ЕЦБ

20:45 | 10.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн защити мнението, че рекордното ускоряване на инфлацията в еврозоната ще се успокои без по-строги действия от страна на регулатора, въпреки че други служители на банката заемат все по-твърда позиция в полза на затягане на паричната политика, като някои дори се обявиха за увеличаване на основните лихви още тази година, съобщава Bloomberg. 

Лейн подчерта, че прекъсванията при доставките, допринасящи за покачването на цените, остават глобален проблем, предупреждавайки, че повишаването на лихвите би предизвикало ново сътресение за икономиката в региона, докато страните се опитват да ускорят своето възстановяване от пандемията от коронавирус.

„Логиката, която е в основата на стабилния подход по отношение на паричната политика, ще бъде потвърдена, ако проблемите при доставките са предимно външни по произход“, заяви Лейн, добавяйки: „Тъй като паричната политика се фокусира върху вътрешното търсене, затягането на паричната политика в отговор на шока от външното предлагане би означавало, че икономиката ще бъде изправена едновременно пред два неблагоприятни шока“.

Все по-голям брой служители на ЕЦБ губят вяра в текущите прогнози за инфлацията на институцията, насърчавайки преминаването към подход на по-агресивно повишаване на лихвите в рамките на тази година, споделят източници, запознати с въпроса.

Но Лейн, който категорично защитава прогнозите на ЕЦБ и настоява, че моделите на неговия отдел са надеждни, получи известна подкрепа по-рано в четвъртък от актуализирана прогноза на Европейската комисия (ЕК), показваща забавяне на инфлацията до доста под целта на ЕЦБ от 2% през 2023 г.

„За мен имаме три години - 2020, 2021 и 2022 г., които са част от този пандемичен цикъл. И големият въпрос е, когато този цикъл приключи, когато проблемите с доставките бъдат разрешени, когато всички видове базови ефекти се успокоят, как ще изглежда новият средносрочен план?“, изтъкна Лейн по време на панелна дискусия в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всъщност е прав, ще се успокои инфлацията защото покупателната способност на населението намалява (заради инфлацията), което води до намаляване на продажбите първо в няколко сектора, после във всички. А когато продажбите намалеят и влезем в рецесия или нулев растеж, се знае какво става с цените. Нито ще е първия път, нито последния. А от временна рецесия бягство няма, с печатане само се отлага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Инфлацията ще се успокои ,когато хората почукат на институцията която представляваш и те качат на въжето,тогава бъди сигурен че и ти ще си спокоен,и инфлацията също ще се успокои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Не само, че инфлацията няма да се успокои, а ще се разгори с още по-голяма сила и най-накрая ще довърши безумния проект за единна валута, който само навреди на всички страни участници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още