IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа премахва ограниченията заради коронавируса, но дали не прибързва?

В края на месеца Великобритания се готви да премахне изискването за самоизолация след позитивен тест за коронавируса

16:48 | 11.02.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Много европейски държави премахват всички ограничения, наложени заради коронавируса, макар че много учени предупреждават, че все още е рано за тази стъпка, пише CNBC.

Швеция, Дания и Норвегия вече определят, че вирусът не представлява заплаха за обществото. Британският премиер Борис Джонсън анонсира, че ще премахне карантината дори за хората с положителен тест за коронавирус.

През изминалата седмица Швеция премахна изискванията за социална дистанция, зелени сертификати и ограниченията за събиране на хора на едно място. Безплатното тестване за коронавируса също беше премахнато. В съобщение от правителството отбелязват, че от всички мерки "ваксинацията е единственото важно оръжие в борбата срещу COVID-19".

73% от шведите са напълно ваксинирани, според данни на института "Джонс Хопкинс", коментира CNBC.

Не всички в Швеция са съгласни с отпадането на всички ограничения. Пред Ройтерс вирусологът Фредрик Елг, коментира, че страната трябва да бъде "малко по-търпелива" и да изчака още няколко седмици. "Можем да си позволим да продължим да тестваме", посочва той и допълва, че заболяването все още е заплаха за обществото.

Дания беше първата държава в ЕС, която премахна всички ограничения, свързани с коронавируса, от 1 февруари. Над 80% от хората в страната са напълно ваксинирани.

В Норвегия също премахнаха всички ограничения, но има препоръка за спазване на дистанция от 1 метър, а в случаите, когато това не е възможно - носене на маски. Въпреки че все още много хора са инфектирани, малко постъпват в болница, коментира премиерът на страната Йонас Гар Стьоре.

"Ваксините предлагат добра защита - това означава, че можем да премахнем голям брой от ограниченията, дори и заболеваемостта да расте рязко", допълва той.

Вероятно в края на февруари Великобритания ще премахне и самоизолацията на заразените от коронавируса. В момента болните от коронавируса трябва да останат вкъщи за 10 дни, като могат да сложат край на карантината, ако представят отрицателен тест на петия ден от заразяването си. В страната от края на януари маските вече не са задължителни.

Броят на заразените във Великобритания започна да намалява от пика в края на 2021 година, когато само за ден бяха регистрирани 270 хил. Но страната все още не се е преборила с отражението на т.нар. дълъг COVID - между 10 и 30% имат дългосрочни ефекти върху здравето си от болестта.

Във Великобритания 85% от хората над 12 години са напълно ваксинирани, като 2/3 от тях са и с бустерна доза.

На този етап учени във Великобритания не смятат за "приятна изненада" решението на Джонсън да премахне карантината за болните. Това е прекалено рано на фона на около 200 смъртни случая всеки ден. В Дания и Норвегия например броят на починалите от коронавируса е съответно 21 и 45 средно на ден в последния месец.

Но премиерът Борис Джонсън е подложен на силна критика, след като стана ясно, че много членове на правителството не спазват правилата, включително и се появиха клипове с партита по времето, когато британците бяха блокирани в къщите си. Затова и британските експерти се опасяват, че решението за отмяната на карантината е по-скоро политическо, отколкото базирано на научни доказателства.

Премахването на изолацията е рисково и ще бъде трудно да се прецени локалното разпространение на вируса, коментира Кристина Пейгъл, директор на изследователското звено в Лондонският университетски колеж. За нея идеята на правителството е, че всички ще преболедуват коронавируса на няколко пъти - сякаш е настинка, но всъщност става въпрос за по-сериозно заболяване.

Проучвания на общественото мнение също показват, че британците също не са готови самоизолацията да бъде отменена и смятат, че тя трябва да продължи още няколко месеца.

Генералният директор на Световната здравна организция (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейсус коментира, че все още в много региони на света има голям ръст на смъртните случаи заради коронавируса. Причината е много по-заразният омикрон вариант.

"Не призоваваме нито една държава да върне блокадите, но призоваваме всички държави да защитят хората, използвайки всеки инструмент, не само ваксините", каза той на 1 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Лъжата ковид продължава. Кога жълтите павета станат червени и така по целия свят , тогава ще се кротнат тираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Не прибързва, наротив изобщо не трябваше да има каквито и да е ограничения за тази настинка. Смешна болест с още по-смешни политици , които я поддържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Робе, опитай се да коментираш само темите за газ и война, като следваш инструкциите на господарите си. По други теми по добре не се изказвай и не се опитвай да мислиш, излагаш се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Откривателката на "Омикрон" Д-р Анжелик Котци издаде европейските чиновници, че настоявали тя да не съобщава, че щамът е много малко опасен за хората, преболедува се като лека настинка и няма необходимост от болнична помощ, поне в подавляващата част от случаите. Това вече хвърля светлина с какви цели и намерения са досегашните "мерки и теглилки" срещу инфекцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Аденомът трябва да се срещне с Калашников за кратка беседа ... а който смята да си носи памперса на мордата доживот , негов проблем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Кло уне, пропуснал си "катуните" Франция, Германия, Австрия, Италия, Белгия, Нидерландия, etc... дето ти кви като тебе много страстно-цивилизационно се самовписват... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Европа премахва ограниченията заради коронавируса, но дали не прибързва? == вувузела на деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Айде Ковид филма е към края си. Браво на Швеция, Норвегия и Дания, държави в които политиците мислят за народа. Дано някой ден и ние заприличаме на тях, а не както сега на някви олигархични катуни като САЩ и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още