IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Русия все пак нахлуе… Как ще реагира пазарът на акции?

В случай на руска инвазия в Украйна европейските акции ще се сринат с до 10% в краткосрочен план. За какво трябва да се подготвят инвеститорите?

19:15 | 11.02.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

САЩ и Великобритания предупреждават настоятелно, че Русия може да нахлуе в Украйна през следващите дни. А на финансовите пазари все повече играчи вече очакват война в Европа. Това поне показват оценките на пазарните стратези, които успяхме да съберем.

Известната северноамериканска фирма за анализи BCA Research е най-откровена: „Увеличихме вероятността за руска намеса от 50 на 75%", казва Мат Герткен, геополитически стратег в базираната в Монреал фирма. 

Усилията за намиране на мирно решение на конфликта между Русия и Запада са в разгара си, включително с участието на Германия и Франция. Ако все пак се стигне до нахлуване в Украйна, това вероятно ще предизвика шокови вълни на пазарите, смятат експерти.

Изчислените сценарии изглеждат по следния начин: Европейските акции ще се сринат с до 10%, петролът сорт Брент ще поскъпне до 100 долара за барел, а цената на газа ще нарасне още повече - с до една пета.

Съвсем логично се очаква бягство към сигурни убежища, което би трябвало допълнително да повиши цената на златото. Напливът към първокласни облигации може да понижи доходността върху десетгодишните американски облигации и германските бундове с 0,2 процентни пункта.  

Англосаксонските инвеститори и анализатори са много по-песимистично настроени от тези в Европа и Германия. Нюйоркският мозъчен тръст Eurasia Group, например, се надява на дипломатическо решение, но същевременно подчертава: „Преговорите могат да се провалят и тогава Русия може да нападне, в края на краищата, ние считаме, че този сценарий е вероятен на 40%“. 

Германската гледна точка не изглежда толкова мрачна. Манфред Шлумбергер, член на борда на директорите на инвестиционния фонд Starcapital, казва пред Handelsblatt: „Пазарът дава вероятност от около 20% za интервенцията, аз също. В противен случай акциите, цените на петрола и газа нямаше да са на сегашните нива”. 

Толкова по-силен би бил елементът на изненадата. Хайнц-Вернер Рап, член на управителния съвет и ръководител на инвестициите в групата Feri, която отговаря за 53 млрд. евро инвестиционни средства, посочва и този аспект. „Пазарите и инвеститорите ще възприемат инвазията като фактическа изненада", казва стратегът. По принцип той е много близо до оценката на BCA Research: „Начинът, по който се развиват нещата, сочи много в посока на инвазия“. 

Европейските акции в свободно падане?

За експерта на Feri е ясно: „Европейските акции ще бъдат засегнати най-силно. Те вече са в период на корекция. Но това не помага: Като пряка реакция на инвазията бих очаквал по-нататъшни сривове на индексите с пет до десет процента. Пазарите, разположени по-близо до Украйна, като Австрия и Полша, също могат да загубят повече от десет процента“. 

И други стратези очакват подобни порядъци на спадове, когато проиграват мисловно „какво ще стане, ако". „Възможни са преувеличения от паника, мисля за загуба на Dax от може би пет процента", казва Марсел Мюлер, ръководител на отдела за управление на портфейли в HQ Trust. АОйген Келер, стратег в Metzler Capital Markets, пояснява: „Dax може да спадне от сегашните 15 500 пункта до 14 800, но е възможно и понижение под това ниво“. 

Петрол и газ: политически цени

Особено внимание се обръща на стоковите пазари: „В цените на петрола и газа вече се наблюдава факторът Украйна. Въпреки това очаквам спонтанна реакция в рамките на ръст от между пет до десет процента", казва Фери Ман Рап.

Това би задълбочило енергийните проблеми в Европа, дебата за инфлацията - и по този начин би оказало допълнителен натиск върху акциите. Както Мюлер, така и Шлумбергер смятат, че цена на петрола сорт Брент от 100 долара за барел е възможна.

Потенциална изненада може да поднесе европейският газ, чиято цена вече се колебае много повече от цената на петрола. „Газът наистина ще поеме нагоре, ако руснаците спрат доставките през Украйна, или поне тези доставки", предполага експертът от BCA Герткен. Така че Шлумбергер лесно може да си представи и ръст на цената на газа в Европа с 20%. Темата е изключително актуална във връзка с дебата за пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток 2".

Енергийният проблем на Европа

„В Германия станахме още по-зависими от руските енергийни доставки, особено на газ", казва Рап. Експертът предупреждава, че ако Русия се заеме сериозно с инвазията в Украйна, Западът ще трябва да изпълни заплахите си за санкции - със съответните последици. „Тогава Путин сравнително предвидимо ще продължи да ограничава износа на газ и тогава Европа ще има истински енергиен проблем“. Германия вече получава повече от половината от вноса си на газ от Русия. А България е още по-зависима.

Извънредна ситуация в Украйна би предизвикала класически реакции на бягство на инвеститорите от пазарите. „Златото може да поскъпне с пет процента, цената може да скочи със 100 долара за тройунция", казва Мюлер от HQ Trust. Метцлер Келер смята, че е възможно да се стигне до движение към 1875 долара.

Търсенето на благородния метал и без това се засилва през последните дни. Анализаторите отдават това най-вече на високите нива на инфлация в САЩ и Европа. Златото също се счита за актив, който защитава от инфлация.

Разпродажби на евро, покупки на долар

Много експерти смятат, че благородният метал е алтернатива на класическите валути, особено по време на криза. „Еврото, разбира се, ще пострада в случай на инвазия, като може би ще поевтинее до ниво от 1,11 спрямо долара", смята Шлумбергер. Доларът трябва да е силен, но не само той. „Други класически валути, смятани за убежища, като швейцарският франк и японската йена, също биха спечелили", казва Мюлер.

Инвеститорите ще се насочат към сигурни убежища и в лицето на облигациите. Доходността съответно ще се понижи. Експертите очакват доходността върху десетгодишните държавни облигации да спадне с около 0,2 процентни пункта. „Това би означавало 1,80% за американските ценни книжа", казва Шлумбергер от Starcapital. Мюлер може да си представи и по-ниско ниво. Паралелно с това доходността върху германските федерални облигации ще спадне рязко и отново ще се доближи до нулата. Което би било добре за държави, които ще набират дълг (като България).

В тази заплашителна ситуация експертите препоръчват предпазлива инвестиционна политика. „Малко по-висок дял на ликвидността от обичайното би бил добър, със сигурност и определено количество злато", казва Келер от Metzler Capital Research.

В края на миналата година Рап създава клиентски портфейли за подобни ликвидни инвестиции: Делът на акциите е по-нисък от обичайното - 35%, квотата за суровини е увеличена на 8%, златото достига малко под 10%, облигациите са далеч под историческата средна стойност - 15%, много специалните облигации достигат 10%, парите в брой и паричните заместители са над 20%.

Само краткосрочен шок

За инвеститорите сътресението на фондовия пазар от интервенцията все пак се очаква да остане краткосрочно преживяване. Дори Герткен от BCA Research смята така: „Пазарите ще реагират негативно в началото, но след това би трябвало да се възстановят бързо, когато инвеститорите ще могат да оценят по-добре инвазията по отношение на нейния размер, а също и западните санкции“. 

Мюлер от HQ Trust вече мисли за последиците за инвестиционната политика: „Дори при окупацията на Крим през 2014 г. нямаше смисъл да продаваме акции, защото цените бързо се възстановиха; сега също бихме използвали временната слабост за допълнително закупуване“.

Институтът CFA в САЩ подкрепя тези оценки с данни. Той изчислява възвръщаемостта върху акциите на САЩ в мирно и военно време от почти един век, включително Втората световна война, войните в Корея, Виетнам и Персийския залив. За целия период инвеститорите успяват да постигнат средна възвръщаемост от десет процента годишно, а през военните периоди - дори с около един и половина процентни пункта повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
От тия мypзилки с по 40 ай кю под мене, нито един в живота си не е купил и една акция. Ама само как ги активизираха откак *** изпадна в пат, а?! Пълни лyмпeни се появиха да коментират, които бъркат икономика и икономия, но са здраво подковани с про-пyтювски лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
wag1111
преди 2 години
Просто нямат избор американците, ако скат да оцелеят елитите и да остане Америка цяла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
wag1111
преди 2 години
Като ги гледам колко са изнервени, че Путин не напада, по-вероятно е САЩ да започнат войната чрез контролираната(купена) от тях украинска власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Не мога да повярвам, Стоенчик още не е оспавмил тук ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
Путин обясни още преди година че отцепилите се две републики контролират само половината от територията си, затова трябвало да се изчака най-благоприятния момент за освобождението им и присъединяването, когато ако може да си вземат/завладеят цялата административна територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
САЩ има нужда от висока цена на петрола - от една страна да се оправдае вдигането на лихвите, а от друга се увеличи търсенето на долари по-света, които ще са нужни за покупка на енергоносители и така толкова много долари от дефицита няма да се връщат в САЩ и да помпат инфлацията. Много често фалитът/грабежът биват прикрити с войни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Това са лъжливи слухове създадени с цел да се прикрие/оправдае предстоящият срив на фондовите борси в САЩ. През 60-те подобен тип тактика само че война въм Виетнам бива използвана с подобна цел. Явно старите номера на американските троцкисти не са забравени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Или крилце от прилеп, сушено по новолуние с екстракт от чубрица, добит от Вечните ягодови полета по време на лов на розови слончета и еднорози в цвят на дъгата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Едните очакват нахлуване с вероятност 75%, другите 40%, третите 20%. Ама че точни предсказания! Не знам как моделират възможните сценарии, но най-вероятно ползват карти Таро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Вие по добре помислете как ще реагира пазара ,като се поразходят тия от " похода на свободата " ,а не да се занимавате с хипотетични глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още