IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще ограничава влиянието на Китай в Африка с инвестиционен проект от 20 млрд. евро

Инвестицията е насочена към подкрепа на новото партньорство, което ЕС и Африка искат да сключат на среща на върха на 17-18 февруари в Брюксел

15:30 | 12.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) работи върху финансов пакет от 20 млрд. евро в подкрепа на африканските транспортни мрежи, включващ и инициативи, свързани с енергийните, цифрови, образователни и здравни сфери, за да се противопостави на опитите на Китай да засили своето влияние върху континента, съобщава Bloomberg.

Държавите членки на блока обаче все още не са се ангажирали да финансират инфраструктурните планове. 

Планът включва стратегически коридори, полагане на международни подводни кабели, нови енергийни връзки и инвестиции във възобновяеми енергийни източници в Сенегал, Кот д’Ивоар, Египет, Мароко и Кения, според проект на пакета, видян от Bloomberg.

Инвестицията е насочена към подкрепа на новото партньорство, което ЕС и Африка искат да сключат на среща на върха на 17-18 февруари в Брюксел.

Африканските лидери дадоха приоритет на пътищата, железопътните линии и мостовете. Но някои правителства на ЕС са изправени пред национални бюджетни ограничения, което затруднява осигуряването на значително финансиране, докато други, включително Германия, остават скептични относно някои от предложенията.

Списъкът на ЕС включва около 60 проекта, предназначени да подновят отношенията с Африка след месеци на напрежение относно доставките на ваксини и патенти, както и ограниченията за пътуванията, насочени към ограничаване на пандемията от Covid-19.

Повечето от средствата в плана на ЕС ще се насочат към Global Gateway, европейска инициатива, която ще се конкурира с плана на Китай „Един пояс, един път“. Блокът се стреми да мобилизира 150 млрд. евро до 2027 г. от различни източници.

ЕС предлага „количествен и качествен напредък във финансирането на инфраструктурата“, според документа. Блокът обещава „значително финансиране“ за инвестиране в проекти и за техническа помощ за идентифициране на нови такива. ЕС също така иска да привлече частни инвестиции, като използва публични средства като гаранции и включи африканските банки за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
ЕС ,да вземе да се помъчи да ограничи влиянието на Китай в собствената си къща ,а не да пръска пари по Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още