IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски авиопревозвачи започнаха да избягват Украйна

Авиокомпаниите са сред големите губещи от срива на европейските борси на 14 февруари

20:00 | 14.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейски авиокомпании отменят полетите си от и до Украйна, след като много правителства предупредиха своите граждани да не пътуват до страната и препоръчаха евакуация на намиращите се в Украйна граждани, пише Bloomberg. В допълнение някои застрахователи спряха да покриват полетите над Украйна, заради струпаните руски военни по границата със страната, което също намалява полетите.

Застрахователите на най-голямата украинска авиокомпания - UIA, са заявили, че спират застрахователните покрития на част от самолетите ѝ, посочва Ройтерс. При това положение лизингодателите на компанията са поискали част от самолетите ѝ да бъдат приземени. Така пет от самолетите Boeing 737-800 ще бъдат приземени в Испания, а други два - в Сърбия. UIA има общо 25 самолета в своята флотилия.

Лизинговите компании контролират голяма част от самолетите в авиокомпаниите и при положение, че застрахователите отказват застрахователните си покрития заради очакван военен конфликт, то и други авиокомпании ще спрат да летят до Украйна. В неделя (13 февруари) украинското правителство одобри около 600 млн. долара за застраховка и гаранции, така че полетите до Украйна да продължат

Още преди месец Ryanair намали броя на полетите си до страната. KLM пък пренареди графика си, така че екипажи на компанията да не пренощуват в Киев. В събота (12 февруари) компанията обаче отмени полетите си до Украйна, след като нидерландското правителство постави страната в червената зона.

В понеделник (14 февруари) и норвежката Air Shuttle съобщи, че няма да прелита над въздушното пространство на Украйна. Говорител на компанията увери, че това няма да доведе до съществено нарушение на дейността ѝ. Ройтерс цитира данни от радари, които показват, че и British Airways избягва Украйна при полетите си от Лондон към Азия.

Всъщност много въздушни превозвачи избягват да прелитат над Украйна, след като през 2014 година сепаратисти свалиха самолет на Malaysia Airlines, припомня още Bloomberg.

Авиокомпаниите са сред големите губещи от срива на европейските борси днес (14 февруари). Акциите на унгарската Wizz Air например поевтиняха с 11%, което е най-резкият спад от ноември 2021 година насам. Книжата на Lufthansa загубиха над 4% от цената си. На представянето на сектора влияе и волатилността на петролните пазари.

Някои авиокомпании продължават да летят без ограничения към Киев. Wizz Air например посочват, че на този етап следят внимателно случващото се в Украйна. През януари лоукост компанията посочи, че има готовност да изтегли четирите самолета, които са базирани в страната. Шведската SAS и Air France засега също продължават да летят до Киев. Френската компания допълва, че единствено посочва, че извършва полетите си така, че да няма нужда екипажите да пренощуват в украинската столица.

В момента и много държави извършват евакуация на своите граждани. Израелската El Al е планирала полети, за да изведе около 4,5 хил. граждани на Израел, които са поискали да напуснат страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
И правилно ,че украинците точу виж приложили някоя "военна хитрост ",като тази със самолета от Холандия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още