IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студената война се пренесе и на Олимпиадата

Случаят с 15-годишната руска състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева отново раздели силно обществата по целия свят

08:45 | 15.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Русия се надигна вълна от подкрепа към младата рускиня. <em>Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV</em></p>

В Русия се надигна вълна от подкрепа към младата рускиня. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Зимните олимпийски игри в Пекин приличат на много от всички настоящи дебати - независимо дали става дума за мерките за коронавируса, инфлацията или за последния филм за Джеймс Бонд: обществото изглежда разделено. Някои западни спортни журналисти смятат надпреварата в Китай за „извратени игри" заради сливането на комунизма и комерсиалното, докато други проследяват състезанията при отделните дисциплини с голямо удоволствие.

Сега един от тези спортове предизвиква и необичайно ожесточени спорове в рамките на самите игри: фигурното пързаляне. 15-годишната руска състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева беше уличена в употреба на допинг, но според решението на Международния съд по спорта въпреки това има право да участва в индивидуалното състезание. Тъй като не е навършила 16 години, съгласно правилата тя е под специална защита. Руснаците се радват, а американците се гневят, защото техните фигуристи са втори по резултатност - само че, според собствените им изявления, без допинг и помощни вещества.

Човек не може да се отърве от усещането, че Студената война продължава в Пекин - само че с други средства: Кънки вместо Калашников, пише и германският Der Spiegel. В случая с Валиева се твърди, че ако не ѝ бъде позволено да се състезава, това би причинило „непоправима вреда". 

Но ако се вземат предвид случаи с други допинг нарушители като колоездача Ян Улрих (допингиран от испанския лекар Еуфемиано Фуентес) или лекоатлетката Марион Джоунс, смятана за най-бързата атлетка в света, но хваната с допинг, то не бива с лека ръка да се отхвърля възможността животът им наистина да излезе извън релси. 47-годишният Улрих отново и отново попадаше под медийните прожектори, тъй като под влиянието на наркотици се държеше наистина странно и призна, че получава помощ заради алкохолната си зависимост, а Джоунс опита втора кариера като баскетболистка - и се провали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
И няма да е проблем че спортистите ще умират на по 40 години? И ти няма да се оплакваш ако детето ти мечтае да стане спортист и е изправено пред дилемата да се провали или да умре младо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Да, така всички ще са при равни условия. Така или иначе т.нар. професионален спорт не е нищо друго, освен продължение на гладиаторските борби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Предлагаш да премахнем всички ограничения за използване на каквито и дае вещества от спортистите или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Иван Славков - батето - се окашля едно време: ние спорт ли ще правим или болница, но кой ли го разбра! Тогава и трансгендъри нямаше. Нормални човешки понятия имаха хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Боже, има ли някой да вярва, че има спортисти, които да не вземат допинг, най-вече американците. Само като погледна братята Уйлямс, които не знам защо се състезават при жените в тениса, или норвежките асматици....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още