IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ предложи запазване на максималния осигурителен доход

Таванът на пенсиите да отпадне от 1 април тази година, предлагат още от партията

11:25 | 15.02.22 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Максималният осигурителен доход в България да не се повишава до 3400 лева, а да остане на сегашното си ниво от 3000 лева. Това предлагат от ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), става ясно след изтичането на крайния срок за внасяне на предложения за промени от депутатите.

Според вносителите предложението за запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лв. има за цел най-вече да насърчи IT сектора.

В приетия на първо четене бюджет на ДОО за 2022 г. е записано от 1 април максималният осигурителен доход да се повиши от 3000 лева на 3400 лева.

Максималният осигурителен доход трябва да бъде повишен с аргумента, че през последните години не е увеличаван. Това е мнението на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов. Общо 217 хил. лица в България имат облагаем доход над 3 хил. лв. Броят на тези с облагаем доход над 3400 лв. е 163 хил. 

По време на дебатите на закона на първо четене в пленарната зала против вдигането на максималния осигурителен доход, както предлагат от управляващата коалиция, се обявиха и от ДПС, както и от „Демократична България“ (ДБ).

От „Демократична България“, които са коалиционен партньор, обявиха, че ще искат замразяване на максималния осигурителен доход на 3000 лева до провеждане на допълнителни разговори, защото нямало предвидимост за исканото увеличение. ДБ имат аргументирано предложение, което предвижда от 1 юли да влезе автоматичен механизъм за увеличение.

Таванът на пенсиите да бъде премахнат от 1 април тази година, предлагат още от ГЕРБ. В мотивите се посочва, че за отпадане на тавана на пенсиите са необходими 10 млн. лева на месец до 1 юли, а след това при индексациите на пенсиите по швейцарското правило - по 10,6 млн. лева.

От ГЕРБ предлагат и минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да бъде 470 лева, а не 710 лева. Минималният осигурителен доход на земеделските производители да остане 420 лева предлагат от ИТН, пише БНР.

Промени се предлагат и по отношение на обезщетението за майчинство. Ако майка на дете до двегодишна възраст избере да се върне на работа, тя да получава освен заплатата си и 710 лв. за втората година от майчинството.

ДПС предлага увеличение на приходите в бюджета с 300 млн. лева, от които 200 млн. лева са за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични.

Във внесеното от ДПС предложение минималният осигурителен доход за земеделските производители и на тютюнопроизводителите се повишава на 460 лева.

Социалната пенсия за инвалидност да бъде между 130 и 200 на сто от социалната пенсия за старост в зависимост от степента на увреждане, предлагат от "Възраждане".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Значи максималният осигурителен праг да не се пипа, но максималният размер на пенсиите да се премахне?Големи хитряги станаха тва гербаджиите бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Предполагам, че и ДПС са против него. И тук е много ключова позицията на 'сините' в управлението, които няколко пъти декларираха, че са твърдо за запазване на макс осигурителния доход. АКО те гласуват с 'не', повишението може да не мине в НС, което ще е първия случай за пропукване на коалицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Аман от популизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още