IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Frontex готви първа въоръжена мисия за охрана извън Европа в Сенегал

Планът за разполагане на персонал на граничната агенция на ЕС среща критики, защото не изследва първопричините за трафика на хора

12:26 | 15.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Frontex</em></p>

Снимка: Frontex

Властите на Европейския съюз (ЕС) обмислят да изпратят въоръжени сили за гранична и брегова охрана на мисии извън Европа за първи път, като първоначалната дестинация е Сенегал.

Планът на граничната агенция на ЕС Frontex за мисията все още е на етап обсъждане. Основната ѝ роля досега беше да ограничи миграцията към Европа и това прави инициативата силно символична, пише EUObserver.com.

Вътрешният министър на Сенегал дава „зелена светлина за технически дискусии“, потвърждава Европейската комисия (ЕК).

Комисията посочва, че обмисля изпращането на експерти в Сенегал следващия месец, за да подготвят детайлите на мисията. Изглежда, че тя ще работи и за ограничаването на незаконния риболов.

За плана стана ясно през миналата седмица, когато Илва Йохансон, европейският комисар по вътрешните работи, каза на пресконференция в Сенегал, че подобна мисия ще бъде „първият път, когато имаме такъв вид сътрудничество със страна в Африка“.

Степента, до която подобна мисия ще се справи с контрабандата на мигранти и заплахите, свързани със сигурността по границите на Сенегал, остава неясна.

Разполагането ще бъде извършено съгласно така нареченото моделно споразумение с трети страни, изготвено от Европейската комисия миналия декември за борба с „незаконната имиграция и трансграничната престъпност“ и за връщане на нежелани мигранти и отхвърлени търсещи убежище.

Сред нерешените въпроси е дали агенти на Frontex, които подлежат на преследване от закона, ако малтретират мигранти в Европа, ще имат имунитет, докато са в Сенегал. В други мисии извън ЕС те имаха такъв статут, вкл. и в Западните Балкани.

Родерик Паркс от базирания в Берлин Германски съвет за външни отношения казва, че изпращането на мисия на Frontex в Сенегал може да бъде контрапродуктивно по отношение на ограничаването на миграцията.

„Когато въвеждаме граничен контрол, без значение колко добронамерен, те са склонни да не са съпричастни към местната практика и така се създават мрежи за трафик“, коментира той пред медията. Според него колкото повече ЕС се намесва в контрола на границите на отделни държави, толкова повече процесът се подкопава.

Паркс също така смята, че африканските регионални усилия за установяване на отворени граници и гарантиране на свободно движение между съседните африкански държави вероятно биха били по-благоприятни за предотвратяване на трафика на хора. „Ние сме напълно слепи за факта, че африканците всъщност се движат регионално и да търсят работа“, казва той.

Таня Кокс, директор на Concord, паневропейската мрежа от организации за подпомагане и развитие, казва, че планът за изпращане на служители на Frontex в Сенегал е доказателство за дисбаланс на силите между ЕС и някои африкански държави. „Това, което не е наред в тези отношения, е, че ЕС налага своето решение без първо да прецени дали то е подходящо“, допълва тя.

„Изглежда, че Европейският съюз отново налага своя път, своя дневен ред, своите решения и това е най-вече онова, което не е наред“, посочва още тя.

Африка трябва да създава до 15 милиона работни места годишно, за да бъде в крак с нарастващото население, коментира Едуин Ихуориа, изпълнителен директор за Африка в ONE Campaign, група за застъпничество, която също критикува плана на Frontex.

По думите му този план не изследва основните причини за проблема – защо хората напускат страните си, а погрешно се фокусира върху краткосрочните, обръщайки се към последиците от проблема вместо към причините.

Frontex вече е в центъра на вниманието за възможни нарушения на правата на мигранти в Европа. Планът за разполагане в Африка може да послужи само за изостряне на опасенията относно отчетността, особено по време на операции в африкански държави със слаби демократични институции.

Frontex има нов служител по основните права, Йонас Гримхеден, упълномощен да разследва всякакви неправомерни действия от страна на агенцията. Екипът му е предвидено да удвои числеността си, но в момента той няма реална власт да блокира решенията за разполагане в чужбина.

Гримхеден посочва, че екипът му ще може да извършва проверки навсякъде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Айде стига вече, времената са военни. Само с приказки и добра воля няма да стане. Естествено трябва да се спазват някои правила и да се уважават другите държави, но не може всеки път като продадем един автомат на някой и да започва един безкраен дебат дали това било демократично. ЕС не може да оправи и спаси целия свят, никой не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още