IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск е дарил акции на Tesla за над 5,7 млрд. долара през ноември

Дарението нарежда Мъск на второ място по благотворителност в САЩ след Бил Гейтс и Мелинда Гейтс за миналата година

13:00 | 15.02.22 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. <em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск е дарил общо 5,044 млн. акции от автомобилния производител на благотворителна организация в периода 19-29 ноември миналата година, става ясно от документ, изпратен до американската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Дарението е на стойност 5,74 млрд. долара, базирано на средната цена на акциите на Tesla в рамките на петте дни, в които е било извършено. В документа не се разкрива името на благотворителната организация, съобщава Ройтерс.

По същото време Мъск продаде акции на стойност 16,4 млрд. долара, след като в началото на ноември се допита до потребителите в Twitter за евентуална продажба на до 10% от своя дял в Tesla. 

Той заяви, че ще плати над 11 млрд. долара данъци през 2021 г. поради упражняването му на опции върху акции, които изтичаха в края на годината.

Мъск размени и остри критики с политиците Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, които призоваха богатите американци да плащат по-големи данъци.

Според анализаторите Мъск може да се облагодетелства от данъчни облекчения, като дарява акции, тъй като книжата, дарени за благотворителност, не подлежат на данъчно облагане, както става, когато бъдат продадени.

„Неговите данъчни облекчения биха били огромни“, изтъква Боб Лорд, сътрудник в Института за политически изследвания, който изучава данъчната политика в САЩ. „Той ще спести между 40% и 50% от данъка в размер на 5,7 млрд. долара“, добавя Лорд.

По думите на анализатора Мъск може да е предоставил акциите на посредници като т.нар. „фондове, съветващи дарители“, а не директно на благотворителни организации.

Дарението нарежда Мъск на второ място по благотворителност в САЩ след Бил Гейтс и Мелинда Гейтс за миналата година, показват данни от Chronicle of Philanthropy.

Благотворителните жестове на Мъск обаче значително изостават от тези на други филантропи като цяло. Изпълнителният директор на Tesla и основателят на Amazon.com Inc Джеф Безос са дарили по-малко от 1% от своето богатство за благотворителност, докато Уорън Бъфет и Джордж Сорос са дали повече от 20% до началото на септември, според изчисления на списание Forbes.

Мъск е президент на „Фондация Мъск“, предлагаща безвъзмездни средства за "разработване на безопасен изкуствен интелект в полза на човечеството", наред с други каузи, според уебсайта му.

Миналата година той и фондацията му предложиха награди от 100 милиона долара на онези експерти, които успеят да измислят технология за премахване на въглерода от атмосферата.

Отделно от това, Мъск заяви, че дарява 20 млн. долара на училища в окръг Камерън, Тексас, където се намира площадката за изстрелване на ракетите на Space X, както и 10 милиона долара на град Браунсвил.

Мъск също така флиртува и с по-амбициозни филантропски цели.

В Twitter миналата година той написа: „Ако (Световната продоволствена програма на ООН) може да каже... как точно 6 млрд. долара ще решат световния глад, ще продам акциите на Tesla точно сега и ще го направя“, отговаряйки на призива на Дейвид Бийзли, изпълнителен директор Световната продоволствена програма, за осигуряване на дарение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
рекет даден... рекет приет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още