IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запазване на темпа на поскъпване на жилищата у нас очакват брокери

Лихвите, спестяванията и инфлацията ще определят жилищния пазар в България през 2022 г.

15:16 | 16.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Stefan Popov via Unsplash</em></p>

Снимка: Stefan Popov via Unsplash

Жилищният пазар в България тази година ще продължи да се развива с темповете от 2021 г. със запазване на темпа на растеж на цените на жилищата и увеличаване на броя на сделките през първото полугодие с 10-15% на годишна база, прогнозира агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. 

Според агенцията обаче е важно да се наблюдават три основни фактора – движението на лихвите по ипотеките, спестяванията на потребителите и ускоряващата се инфлация.

Тя очаква банковата политика в областта на ипотечното кредитиране с добрите условия по заемите да се запази, както и нулевите, а в някои случаи и отрицателни лихви по депозитите.

През четвъртото тримесечие на миналата година пазарът на недвижими имоти у нас остава динамичен с ръст на броя на сделките и цените на жилищата и според агенцията това подсилва убеждението, че поскъпването на имотите е надценено. Тя обаче смята, че има обективни икономически и пазарни причини за повишаването на цените и то не е резултат от балон.

Все пак Arco отбелязва предупреждения на експерти в банковия сектор, че настоящата ситуация предразполага към определени рискове. По данни на Агенцията по вписванията делът на сделките с ипотека в София надхвърля 50% в последните няколко години, макар за страната той да намалява до 18% към третото тримесечие.

Българската народна банка (БНБ) изрази, от своя страна, притеснения, че има голяма възможност за увеличаване на кредитите, които не могат да се обслужват. От октомври тази година БНБ повишава антицикличния капиталов буфер, който се изисква от банките, за да може да ги предпази от рискове, свързани с усиленото кредитиране на имоти.

Миналата година засилена активност е имало както при запитванията, така и при сключените сделки, сочат наблюденията на Arco Real Estate. Според агенцията съществено значение за повишения интерес към жилищните имоти имат ниските лихви по ипотеките. Въпреки преобладаващия дял на сключените сделки с банково финансиране, ръст има и при сделките с лични средства, отбелязва агенцията.

Ръст на сделките с инвестиционна цел в София

В София търсенето на жилищни имоти продължава да изпреварва предлагането въпреки продължаващото строителство, пише Arco Real Estate. Според агенцията повечето купувачи са много добре информирани и знаят точно какво търсят. Много от сделките се случват на първоначално обявената от продавача цена, без да се налагат преговори.

Най-активно остава търсенето на двустайни и тристайни апартаменти, като много от жилищата се използват за инвестиционни цели. През 2020 г. с такава цел са закупени около 20% от имотите, но през 2021 г. инвестиционните сделки нарастват почти до 30%.

Сделките с двустайни апартаменти се осъществяват на нива от 90 хил. - 130 хил. евро, а тези с тристайни се случват на нива от 120 хил. - 170 хил. евро, като стойностите варират в зависимост от това дали имотът е завършен и дали има налично паркомясто.

Най-търсените квартали в столицата са „Лозенец“, Център, „Младост“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Обеля“, „Овча купел“, „Витоша“. Повишен интерес има и в някои части на „Люлин“, където се строят нови сгради, а цените на жилищата са все още приемливи в сравнение с други квартали на София, сочат данните на агенцията.

Запазва се тенденцията да се търсят къщи и парцели за жилищни нужди в близост до столицата. Цените на тези имоти са в широк диапазон в зависимост от състоянието на имота. На пазара могат да се намерят и нови, и обзаведени къщи, като цените им варират между 250 хил. и 500 хил. евро.

Данните на агенцията показват повишено търсене на парцели в София и околностите в края на миналата година спрямо третото тримесечие. Спрямо същия период на 2020 г. търсенето е нараснало двойно.

Основните предпочитания на купувачите са жилищата да са с просторна дневна и повече помещения, което вече се е превърнало в необходимост заради пандемичната обстановка.

През 2021 г. се е повишило и търсенето на жилища под наем. Наемните цени на жилищата в София се покачват, но отстъпки от страна на собствениците са възможни и се стига до сделка, сочат наблюденията на агенцията.

Най-предпочитани за наем са кварталите „Лозенец“, „Гео Милев“, „Хаджи Димитър“, „Младост“, а често се търсят и имоти, намиращи се близо до университетите и метростанциите в София.

Запазва се тенденцията най-търсени да бъдат апартаментите, като преобладаващо отново е монолитното строителство и това в етап на строеж. При цените „на зелено“ има леко повишение в сравнение с предходното тримесечие и в София те вече са средно между 1000 и 1150 евро на кв.м и 1200-1400 евро на кв.м. за имот пред акт 16, а за по-луксозни сгради може да достигнат и нива от 1600-1800 евро на кв.м,, сочат данните на Arco Real Estate.

Най-активно е предлагането в кварталите „Витоша“ (1350 евро на кв. м), „Малинова долина“ (1300 евро на кв. м), „Бояна“ (1330 на кв. м) и „Овча купел“ (1130 евро на кв. м).

Цените в Пловдив гонят софийските 

По данни на агенцията цените на жилищата в Пловдив са нараснали през миналата година, а фактори за това са повишеният интерес към града, поскъпването на строителните материали и атрактивните условия на банките.

Продължава тенденцията в Пловдив да се търсят предимно двустайни апартаменти на цена между 70 хил. и 100 хил. евро и тристайни апартаменти между 85 хил. и 125 хил. евро, а цените в центъра може да достигнат и до 150 хил. евро.

Най-активно отново е предлагането в кварталите „Христо Смирненски“ (700 - 950 евро на кв. м),“Кючюк париж“ (650 – 900 евро на кв. м), „Кършияка“ (800 – 1000 евро на кв. м).

Дистанционната работа повишава интереса към ваканционни имоти

Миналата година е била силна и за пазара на ваканционни имоти у нас, както по морето, така и в планинските курорти, сочат наблюденията на агенцията. Пандемията се е оказала благоприятна за ваканционните имоти, като много непродадени жилища са закупени и то предимно от българи.

Много от тях са избрали да инвестират във ваканционни имоти в страната в началото на пандемията, а тенденцията се е запазила и през следващите две години. Важен фактор за засиления интерес към такива имоти е възможността за дистанционна работа.

Сделките се случват предимно със собствени средства. По черноморските курорти най-търсени остават двустайните апартаменти на цени между 35 хил. и 40 хил. евро и тристайните с цени до около 60 хил. евро. Цените на апартаментите в южните курорти са в диапазона 650 - 850 евро на кв. м, като е възможно да достигнат до 1000 евро на кв. м.

Засилен е интересът към покупка на имоти и в планинските курорти не само за лично ползване, а и за инвестиция. Търсени са студиа до около 25 хил. евро и двустайни апартаменти на цена между 20 хил. и 40 хил. евро.

Купувачите сред чужденците са предимно чехи, словаци, поляци, румънци. Гръцки граждани проявяват интерес към имоти в Банско и Пампорово, какъвто не е имало през последните години, а сред купувачите има също сърби и македонци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
QUANTUM
преди 2 години
Онзи ден минах през София. Много неприятен град. Масовите имоти са курници. Де факто, няма и нищо, малко център и това. Другото е строене кой където завари на грозни сгради. Не бих живял в такова гето и мръсотия. Селения и простотия до шия. Благодаря, но не бих живял в София, даже и да ми подарите имот...В Прага било 4.000 евро, ами къде е Прага, къде е София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Веск
преди 2 години
Светът се променя. Кешът или криптото ще е цар не знам. Искам и аз да е по старому ама не може. Капиталът не е вече политикономическа категория. Той е чисто финансова такава. Експлоатацията на наемен труд - същността на капитализма се смени с тотална експлоатация над съзнанието на индивида. Предполагам на това не трябва и да му се вика капитализъм. Хората масово стават образовани неграмотници. Светът минава на кастова система. 1 процент богати, ще си живеят в колонии (незадължително на Земята) , образованието им ще е истинско и сериозно, храната нормална, а за 99 процента зелени уйдурми за поддържане на високи цени, пандемии за управление на стадото и храна от заместители. Основното обаче е контрол над съзнанието. Достатъчно е да ти внущат например, че щом в САЩ нещо е 1 милион, то у нас 200 000 е без пари примерно. ТА капитал няма вече в истинския смисъл. Русия отказва например да се подчини на този модел и глей кво ги правят западните уж демократи. ТА следващите кризи няма да са като предните според мен. Поглеждаш нещо в нета и си залят с реклами и предложения. Спиране няма. Изкуствения интелект ни управлява в нечий интерес. В този дух - евтините и лесни пари доста улесняват зомбирането и заробването. ТАка мисля аз. Дано бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
Веск
преди 2 години
Групата ЧАКАМЕ ЕВТИНКОТО е голяма, но все така неудовлетворена. В САЩ говорим за масова средна цена 1 милион долара на жилище в градовете, а тук чакаме евтинкото. При това там са не особено масивни къщите. Не казвам, че 40 процентен спад не е възможен както през 2008ма, но е малко вероятен. Машините за печатане на пари се научиха да работят адекватно след 2008ма та и до днес. Трилиони се изляха само покрай ковида. Преди това отделно. Очерта се суперцикъл при суровините, а и енергията от там. Това са си 10 години високи цени на петрол, метали, храни, на всичко. Високи и основно растящи цени. Дори да позатихне инфлацията този период на по-високи цени няма да се съкрати. Случвало се е и преди. Не очаквам особено да има евтинко. Себестойността се повиши. Парцели няма. Административната и данъчна тежест при строителство са сериозни. Предполагам, че началото на балона е факт и след 2 до 3 години ще има бум, но не вярвам да е драстичен отново. Предния бум дойде кога Варна изпревари София по цени - сега чакаме Пловдив да стане първи и .... Много поздрави на ЧАКАМЕ ЕВТИНКОТО. Прага има цени 4 000 Евро квадрата вече. София е на 1/3. Една брутна заплата у нас си е почти един квадратен метър. Не знам последните 50 години да е имало по-евтино у нас. Не, че сега е особено евтино, но цифрите говорят за нормалност по-скоро. Докато ЧАКАМЕ ЕВТИНКОТО да се надяваме квадрата да не скача много над средната месечна брутна заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Aznesam
преди 2 години
Ах как ви се иска лапачката да не свършва. Уви дори и живота има край, сега е ред на цикъла на загуби от безумната инвестия в камък и се. очертава той да е доста дълъг. Този път не се очертава централните банки да спасяват пазарите при всяко кихане. Капиталът пак ще е капитал а кешът ще е цар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 2 години
тук явно ще се играе "ва банк" и ще се блъфира до последно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Брокерите защо не коментират че в цял свят банките започват да ограничават кредитирането и да комуникират агресивно дори вдигане на лихвите по ипотечните кредити защото инфлацията вече е проблем и за политиците които се страхуват да не изгубят гласоподаватели,не че мислят за благоденствието на хората .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още