IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на здравия капитализъм

Времената, когато почти всички акции поскъпваха заради евтините пари, отминаха. Сега акционерите отново усещат предприемаческите рискове

08:53 | 16.02.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Завръщането на здравия капитализъм

И така, американският технологичен концерн Meta, по-известен с предното си име Facebook, загуби около една трета от стойността си от началото на годината. А наскоро цената на акциите на Delivery Hero се срина с около една пета за един ден, а по-късно се понижи още повече.

За разлика от тях след добрите данни пазарната оценка на Apple нарасна с цели 180 млрд. долара, а тази на Amazon - с около 190 млрд. долара. Тези примери показват едно нещо - на фондовите пазари ще бъде малко неуютно, но и вълнуващо.

Само че така и трябва да бъде. Акционерите са собственици на дружествата. Тяхната функция в капиталистическата система е да поемат предприемачески рискове, за което се възнаграждават със съответните възможности.

Твърде дълго време преливащата ликвидност на централните банки поне частично покриваше тези рискове. Е, с новата парична политика и икономическа реалност на това се слага край.

Към това се прибавя и популярността на борсово търгуваните фондове (ETF): сами по себе си те са добро изобретение, но могат да допринесат за все по-голямото отдалечаване на компаниите от техните собственици. И за още един тренд - цените на акциите да зависят повече от пренасищането с големи пари, отколкото от убедителните печалби.

Съмненията относно бизнес моделите изиграха важна роля за срива на Meta и Delivery Hero. Наистина ли берлинският стартъп успява да си изгради толкова силна пазарна позиция с трупащите се загуби, които по-късно да компенсира напълно? А дали метавселената, виртуалният свят на Facebook, е наистина машина за пари, или по-скоро една фантазия в бизнес план, пише в свой коментар и германският журналист от Handelsblatt Франк Виибе.

Доскоро подобни слабости в бизнес моделите се пренебрегваха по-лесно. Хората вярваха, че има предостатъчно пари, че другите участници на фондовия пазар също ще купуват, че нещата ще се получат. Е, това също вече е история. Сега компаниите трябва отново да докажат, че могат да използват добре капитала; те вече не го получават даром, така да се каже. И това е добре. В крайна сметка това е начинът за възстановяване на здравия капитализъм.

Защото имаше обвинения, че капиталистическата демокрация не дава това, което е обещала, а именно възможности за развитие и социална сигурност и най-вече чувството, че си ценна част от едно функциониращо цяло. А не отломките на едно фрагментирано общество. И така, дали капитализмът наистина е трябвало да бъде такъв? Или отдавна се е развалил?

Дали новата несигурност е сигнал за това да се отдръпнем от акциите? Разбира се, необходима е повече предпазливост. Но истинското оттегляне вероятно ще бъде лошо решение.

В крайна сметка всеки, който инвестира в корпоративни облигации, недвижими имоти или инвестиционни фондове (частен капитал, акции), не може да избегне предприемаческия риск. Ако аз например повярвам на идеите на Мъск и вложа средства в акции на Tesla, не Мъск, а аз ще съм си виновен, ако компанията не успее да отговори на производствените очаквания и това срине акциите. Защото аз, а не Мъск, съм поел риска да вложа парите си в това начинание. 

А тези, които не желаят да поемат никакъв риск и купуват например солидни държавни облигации, ще продължат в обозримо бъдеще да търпят загуби в реално изражение, т.е. след приспадане на инфлацията, въпреки обрата в политиката на централните банки. Капитализмът процъфтява благодарение на готовността да се поемат рискове. Акционерите също.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоест ти предлагаш обедняването да става двойно по бързо и тотален крах на икономиката ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 2 години
само по заглавието мога да кажа че статияте е лешш... кво завръщано кви 5 лева, печатницата още работи.. наводнихте света с пари, но само за избрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Здравият капитализъм може да се опише с българската мъдрост "Който не работи не трябва да яде". Никога не може да има нормален капитализъм, който да съществува заедно със солидарна социална система за пенсии, здравеопазване, образование и т.н. Единственият начин да се завърне описаното в статията е да се ликвидира социалната система, нещо което въобще не е на път да стане - и не само говори се за поредното вдигане на социални пенсии и разни помощи. Сега ще настъпи ерата на хиперинфлационния социализъм, а не на здравия капитализъм - а това е ерата когато пенсиите и помощите на нуждаещите се нулират от инфлацията и те или умират от глад и/болести или научават да хванат мотиката на село и брадвата за да се отопляват защото помощите за отопление няма да може да купят нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Погребение на САЩ ли пак си сънувало, мамино копейниче?! Така сънува и баща ти и дядо ти, но те се оказаха в главната роля в погребението. И ти така ще ги последваш после. Знаеш ли къде най-много иска да иде всеки млад човек, пълен с енергия и мечти и готов да действа и къде получава истинска възможност да ги реализира? Ето това ще ти отговори на въпроса за погребенията. Пък ти си скимти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Да да яко бачкане, но както винаги е било големите пари няма да се вадят с яко бачкане. Явно тоя модел с печатницата вече не работи и всички го научиха по целия свят и предстои плащане на сметката, а никой не иска да я плати. Та след това отново ще измислят някой нова схема за изземване на състоянието на тия дето бачкат. Лошото за тарикатите по целия свят е обаче, че бачкащите и създаващи блага постоянно намаляват, за сметката на нарастващия брой потребяващи без ограничения и безполезни търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 2 години
Свърши се с безплатния обяд и партито на евтините кредити ,следва яко бачкане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Завръщането на здравия капитализъм === няма как да стане, без да погребем Хегемона отвъд Голямото блато..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още