IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън към Путин: Отстъпете от ръба на войната с Украйна

Кибератаки извадиха от строя уебсайтовете на украинската армия, министерството на отбраната и големи банки

08:32 | 16.02.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи пламенен призив към руския президент Владимир Путин да се оттегли от войната с Украйна, говорейки остро за „ненужната смърт и разрушения“, които Москва може да причини, и за международното възмущение, с което Путин ще се сблъска, предава Ройтерс.

В реч, излъчена по националната телевизия, Байдън заяви, че според оценките на Съединените щати 150 000 руски войници обкръжават Украйна, което е повече от предишните оценки за около 100 000 души. Той заяви, че съобщенията, че някои сили са се изтеглили, са добре дошли, но те не са потвърдени и инвазията продължава да е много вероятна.

Байдън заяви, че дипломацията остава жива възможност за прекратяване на кризата и призова Русия да се ангажира с нея. Ако Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати и техните съюзници са готови да отговорят със санкции, целящи икономическа болка и глобална изолация, каза той.

„Съединените щати са подготвени, независимо какво ще се случи", каза той.

Голяма част от коментарите на Байдън бяха насочени директно към Путин, който поиска от НАТО да не приема Украйна за член и да спре по-нататъшното си разширяване на изток. Заплахите на Байдън за последиците за Русия все още не са убедили Путин да отстъпи.

„Съединените щати и НАТО не представляват заплаха за Русия. Украйна не заплашва Русия. Нито САЩ, нито НАТО имат ракети в Украйна. Ние също така не планираме да ги поставим там. Ние не сме срещу народа на Русия. Не се стремим да дестабилизираме Русия", заяви Байдън.

Американският президент се обърна и директно към руските граждани.

„Към гражданите на Русия: вие не сте наш враг и не вярвам да искате кървава, разрушителна война срещу Украйна", каза Байдън. 

Човешките и стратегическите разходи ще бъдат „огромни" за Русия, ако тя атакува, каза той. „Светът няма да забрави, че Русия е избрала ненужната смърт и разрушение", каза още Байдън, добавяйки, че Съединените щати „не търсят пряка конфронтация с Русия" и че американски войници няма да се бият в Украйна. Но той заяви, че ако Русия нападне американците в Украйна, „ние ще отговорим решително“.

Речта беше произнесена в деня, в който Украйна заяви, че е била засегната от силна кибератака и обяви Русия за нея. Затова в нея Байдън отправи и предупреждение към Русия да не участва в кибератаки.
„Ако Русия атакува Съединените щати или нашите съюзници чрез асиметрични средства като разрушителни кибератаки срещу наши компании или критична инфраструктура, ние сме готови да отговорим", каза той.

Байдън разговаря с Путин в събота и с президента на Украйна Володомир Зеленски в неделя и многократно предупреди за високите разходи за Москва, включително санкции срещу руски предприятия и олигарси, но и изложи пътна карта за мирно решение, включително разговори за разполагането на ракети и военни учения, за да се опита да намали напрежението в региона.

В речта си Байдън заяви, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО са готови за всичко, което се случи. „Готови сме да отговорим решително на руска атака срещу Украйна, която остава много вероятна", каза Байдън.

Съобщенията, че Русия е изтеглила някои военни части, „биха били добри, но ние все още не сме проверили това", каза той. „Всъщност нашите анализи показват, че те остават в много голяма степен в заплашителна позиция", каза той, говорейки за „повече от 150 000 войници, обкръжаващи Украйна и Беларус и по границата на Украйна“.

А поредица от кибератаки извади във вторник от строя уебсайтовете на украинската армия, министерството на отбраната и големи банки, съобщиха украинските власти, цитирани от AP. Въпреки това  няма признаци, че сравнително простите атаки за отказ на услуга могат да бъдат параван за по-сериозни и вредни киберпрестъпления.
Поне 10 украински уебсайта са недостъпни поради атаките, включително тези на министерствата на отбраната, външните работи и културата, както и двете най-големи държавни банки на Украйна. В канала на министерството на отбраната в Twitter се говори за възможна DDoS атака. Интернет сайтът е затрупан с толкова много заявки, че се срива под натоварването. 

 

„Няма заплаха за средствата на вложителите" в засегнатите банки, се казва в изявление на Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност към украинското министерство на информацията. Атаката не е засегнала и комуникациите на въоръжените сили на Украйна, казва Виктор Жора, високопоставен служител в украинската киберзащита. Той добавя, че е твърде рано да се каже кой стои зад атаката. Украйна неколкократно стана жертва на кибератаки от Русия след 2014 г.

 

Междувременно посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов категорично отхвърли предупрежденията на САЩ, че руски войски могат да нахлуят в съседна Украйна тази сряда. „Мога да уверя, че що се отнася до Русия, тази сряда няма да има нападение. Няма да има ескалация нито следващата седмица, нито по-следващата, нито следващия месец", заяви Чижов пред Die Welt (сряда). Той добави: „Войните в Европа рядко започват в сряда“.

Чижов осъди паническите изказвания за възможна атака срещу Украйна: „Когато отправяте обвинения - особено много сериозни обвинения срещу Русия - вие също сте длъжни да представите доказателства. В противен случай те са клевета. И така, къде са доказателствата“, пита той.

Посланикът отново призова Запада да се отнесе сериозно към опасенията за сигурността на Русия. „Ако партньорите ни най-накрая се вслушат в нашите основателни опасения, процесът на разведряване няма да закъснее. Това би било в интерес на всички европейци - от Лисабон до Владивосток, а също и на всички останали народи по света“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
ZTHK
преди 2 години
Няма по-нахален и безпардонен човек от Байдън - "в интерес на мира" предлага да разположи още оръжия на границите на Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Коментарите на руските роби тук. ''Русия ще ви избие, Русия ще заличи света с ядрени ракети, без руския газ ше измрете''. Да сте чули коментар-''Русия подготвя 5 Г мрежа, Русия изкара нов телефон който бие по продажби Айфон и Хуавей, новата ЛАДА е най продаваната кола в света, руски филм е най гледания в света тази седмица,Москва е номер едно туристическа дестинация в света ит.н.' Не, само заплахи от война и смърт. Това ги кефи руските роби. Нещастни комплексари, недоразвити същества, чалгари и пълни олиго.френи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Бъгна се. Та така, "кремълскатамъстия" подви опашка. За това какво може да направи "путин завоевателят", "путин строителят", "путин държавникът" или " путин мачото" не мога да гадая. В този индивид аз съзирам поне 7-8 личности. Коя ще е определяща до голяма степен зависи от това, от коя страна на леглото ше стане сутрин в комбинация от факта с кой крак ще стъпи първо на земята. За достоверен анализ на поведениети му, може да се обърнеш към квалифициран психиатър. Това което виждам е че "кремъскатамъстия" става доминираща личност в тази персона. Но толкова много внимание отделено на един обикновенлуд като путин е много шум за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
когато се появи друга суперсила, може и там да е... но сега не е! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
айде стига си се гаврил с ***, мордорците вече подвиха опашка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
на гн байдън ръба на войната не трябва ли да му е някъде на 20 мили от статуята на свободата навътре в морето.. кому *** дири в източна европа? да си се прибира там зад неговия ръб и да не си простира памперсите в европа Марш! кравар. go back usa!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Големия памперс пак се изтропа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Китайците запретнаха ръкава и с много труд и дисциплина, станаха втора икономика в света, технлогична и богата нация. В САЩ и ЕС се работи здраво и постоянно се мисли кво да изобретим и подобрим. Само Русия, иска да продава суровини и да заплашва света с война ако не ги купуват. Всички статии за Русия са свързани с войни и суровини, нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Старшинка тpoл, за теб се отнася коментар 2. И за себеподобните ти копейници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Аз сега не можах да разбера - вчера Стоенча каза, че Путин си подвил опашката и избягал, а сега тоя чичка разправя че войските са станали 150к. Вече не знаеш на кой да вярваш начи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още