IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария

С решение институцията отхвърля жалбите на двете страни срещу обвързването на разходите от бюджета със спазването на върховенството на закона

12:18 | 16.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съдът на Европейския съюз (ЕС) е отхвърлил жалбите на Полша и Унгария срещу обвързването на разходите от европейския бюджет със спазването на върховенството на закона. Това се вижда от решение, публикувано на сайта на институцията.

На 16 декември 2020 г. Европейският парламент и Съветът на ЕС приеха регламент 1, който установява общ режим на обусловеност за защита на бюджета на Съюза в случай на нарушения на принципите на правовата държава в държава членка на блока, припомня Съдът на ЕС.

За да се постигне тази цел, регламентът позволява на Съвета, по предложение на Европейската комисия, да приеме защитни мерки. Те могат да включват спиране на плащанията, които се извършват от бюджета на ЕС, или спиране на одобрението на една или повече програми, които трябва да бъдат платени от този бюджет, посочва се в решението.

Унгария и Полша обаче заведоха иск пред Съда за отмяна на тази процедура. В жалбите си те твърдяха, че ЕС превишава правомощията си и е в нарушение на принципа на правната сигурност.

ЕС трябва да може да защитава ценностите си

В днешното решение пише, че спазването на общите ценности на ЕС от страните членки е допустимо условие за произтичащите от членството в блока права. „Европейският съюз трябва да може да защитава тези ценности в рамките на своите правомощия“, пише в документа.

Бюджетът на ЕС е един от основните инструменти за практическо въздействие в политиките и дейностите на блока и на основния принцип на солидарност между държавите. Прилагането на този принцип чрез бюджета на Съюза се основава на взаимното сътрудничество и доверие между държавите членки.

При нарушения на принципите на правовата държава доброто финансово управление и използване на общите ресурси на ЕС може да бъде сериозно компрометирано, посочват съдиите. Тези нарушения могат да доведат до липса на гаранция че разходите, покрити от бюджета на Съюза, отговарят на всички условия за финансиране, определени от правото на ЕС, и съмнения, че отговарят на целите на блока.

Процедурата не противоречи на Договорите за ЕС

Съдът намира още, че процедурата, установена с регламента, не заобикаля процедурата по чл. 7 от Договите за ЕС, чиято цел е да позволи на Съвета да наказва сериозно постоянни нарушения на общите ценности, на които се основава ЕС и които определят неговата идентичност.

Същевременно регламентът има за цел да защити бюджета на Съюза и се прилага само в случай на нарушение на принципите на правовата държава в държава от ЕС, което засяга или сериозно рискува да засегне правилното изпълнение на бюджета, подчертава съдът.

Това означава, че обвързването на плащанията от бюджета с върховенството на закона е съвсем различна процедура, с други цели, като всяка от двете процедури има различен предмет, посочва се в решението.

ЕК ще действа решително

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посочва в изявление след публикуването на решението, че Комисият ще "оцени внимателно основанията за днешното решение на Съда на ЕС, което потвърждава законността на обвързването на европейския бюджет със състоянието на законността". Комисията ще одобри насоки за това как да приложи правилата през следващата седмица.

Фон дер Лайен допълва, че институцията следи обстановката във всички държави от ЕС от влизането в сила на правилата. Тя обещава решителни действия по някои случаи, на които вече се прави задълбочена оценка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Великобритания може да си позволи да напусне, Полша и Унгария не. Всеки иска да е ядрена сила с огромна икономика и да прави квото си иска, но фактите са че има пет такива държави. Всички други се съобразяваме с тях. Кофти но факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Май и други, след британците, ще започнат да напускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Всички виждаме ценностите на Европейския съюз-генерация на инфлация и после безучастно наблюдение ,без реакция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още