IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводите, които захранват Европа с руския природен газ

В последните седмици "Газпром" намалява доставките, но заявява, че изпълнява стриктно заявките на европейските си клиенти

14:30 | 20.02.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Доставките на природен газ от Русия ангажират вниманието на всички в последните месеци. От лятото на 2021 година спорът за дългосрочните договори с "Газпром" ескалира с намалени доставки на газ в Европа, а от началото на годината европейските държави са под напрежение дали доставките няма да бъдат ограничени, ако се стигне до военен конфликт между Русия и Украйна.

Европа все още получава основните количества от необходимия природен газ през газопроводи. А "Газпром" е сред водещите доставчици на газ за европейските държави с дял от почти 40% от общия внос на газ.

Данните на "Газпром" показват, че за 2021 година плановете за износа на газ, не са покрити. Износът за държавите извън бившите републики от СССР достигна 185,1 млрд. куб. метра, като около 10 млрд. куб. метра от тях са насочени към Китай. Това означава, че клиентите в Европа са получили по-малко от първоначално планираните 183 млрд. куб. метра, изчислява Ройтерс.

Доставените количества са далеч под рекорда от 201 млрд. куб. метра, доставени през 2018 година, но пък 2021 година е четвъртата в историята на "Газпром" по отношение на износа към Европа. През миналата година компанията доби почти 515 млрд. куб. метра , което е най-високото ниво за последните 13 години. Повече от половината от тези количества - почти 258 млрд. куб. метра, са за вътрешния пазар.

Руската компания има няколко основни трасета, на които може да разчита за износа на газ към Европа. Но в последните седмици обемите са намалени, а "Газпром" заявява, че изпълнява стриктно ангажиментите си по дългосрочните си договори и заявките на клиентите.

С най-голям капацитет е "Уренгой - Помари - Ужгород", известен и като Западносибирския газопровод, по който се доставя газ от находищата в Сибир до Централна и Западна Европа, преминавайки през територията на Украйна, Словакия и Унгария.

Капацитетът на този газопровод е 100 млрд. куб. метра годишно, но след охлаждането на отношенията между Украйна и Русия доставките по него намаляват съществено. През 2019 година двете страни подписаха петгодишен договор за транзит, който предвижда през 2020 година по тръбите да бъдат доставени до 65 млрд. куб. метра газ до Европа, а в следващите години (до 2024 година) доставките да бъдат в размер на 40 млрд. куб. метра годишно.

"Газпром" има възможност да увеличава тези количества чрез участие в търговете за разпределение на допълнителен капацитет, но не е участвала в тях от началото на 2022 година. Компанията очевидно няма планове да участва в подобни търгове и през следващите месеци.

Данните на газовия оператор на Украйна показват, че през Западносибирския газопровод през януари 2022 година средно доставките са в обем на 53 млн. куб. метра на денонощие, спрямо средно почти 125 млн. куб. метра на денонощие през 2021 година.

Газопроводът "Ямал"

Годишният капацитет на "Ямал", по който тече газ от арктическия полуостров през територията на Беларус и Полша до Германия, е 33 млрд. куб. метра.  От 21 декември 2021 година обаче газ по това трасе не постъпва в Европа. Доставките са обърнати - от Германия към Полша, а "Газпром" не резервира допълнителни капацитети и по това трасе в последните седмици, включително и в търговете за март.

"Северен поток 1"

През този подводен газопровод Европа, и в частност Германия, може да получава до 55 млрд. куб. метра годишно. В момента тече процедурата по сертифициране по разширението на проекта -  "Северен поток 2", който ще удвои капацитета на това трасе, тоест до общо 110 млрд. куб. метра. Този газопровод е под заплахата от санкции, ако Русия нападне Украйна.

През миналата година по "Северен поток 1" доставките са рекордни и надхвърлят планираната мощност - малко над 59 млрд. куб. метра.

"Турски поток"

Това е маршрутът, който Русия използва, за да заобиколи Украйна при доставките на газ за Източна Европа. Едната от тръбите на проекта е предвидена директно за турските потребители, а другата - за Европа. Капацитетът за Европа е почти 15,8 млрд. куб. метра годишно, като тръбите минават през територията на България и се разпределят към останалите европейски държави.

Турция получава директно газ от Русия по още едно трасе - "Син поток" с капацитет на доставките от 16 млрд. куб. метра годишно.

Освен газопроводите Русия създаде и електронна платформа, на която се извършват спот доставки за европейските страни. Но последните търгове в нея са през септември 2021 година. Платформата, която се управлява от "Газпром Експорт", беше пусната през 2018 година и през първите две години от работата ѝ през нея преминаха 40 млрд. куб. метра газ.

От 2015 година Украйна отказва да купува газ директно от Русия, припомня още Ройтерс. Киев все пак купува руския газ, но през реверсивните връзки със съседните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Мене ми е жал за стоенчик. Момчето става все по-зле очевидно, продължава с расистките си изказвания и лъжите за някакви безумни цени на Мощта на Сибир - не го знам - сигурно слага вътре и построяването на колосалният химически завод на р. Амур. Апропо - Китай има договор с Газпром за доставката на газ за 400 милиарда долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Абе стоянчик, ще вляза ли един пън в тема дето е спомената Русия и да не ти чета глупо.ватите излияния под нея. Аман от бо.лни мо.зъци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
ти наистина си фаше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
това, което пишеш е чиста проба нацизъм. не бяха ли "европеските ценности" нещо друго, или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
това, което пишеш е чиста проба нацизъм. не бяха ли "европеските ценности" нещо друго, или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Намеквам за гнусните угро-фински гени, подсилени от най-гнусните татаро-монголски хромозоми дали началото на московия. Типичен угрофин е путин с неговите широки скули, плоско лице и тесни очи. Та монголите, а по-къснио амалгамата от монголи и угро-фини създали московия, държат славянските народи в подчинение почти 8 века.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Китайците са му фенове, но руснаците няма какво да изнасят. В Чаядинското находище направиха импортозамещение на разтвора при пробиване на сондажите и в резултат половината се оказаха сухи и полусухи. До 5 млрд долара се отекоха в канала. Китайците си го искат също, защото са предплатили газът по евтините цени. Тази предплата бе откраднта от приятелите на путин - тимченко и ротенберг, които построиха Силата на Сибир на цена $27 000 000 за километър или $55 000 000 000 за 2 154 километра. Ама така е в расията - голяма страна, големи кражби. Не е като у нас, овцекрадци и русофили-кокошкари на всяка крачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
"...Защото така се постъпва с гнусните гени...." Да не намекваш нещо за ерейски гени? Само питам, не че нещо. Така се изразяваха едни гнусни човечета преди ВСВ, сега напълно реабилитирани от недобитите евроgейци. Та ако е за евреи, можеш да си навлечеш до 5 годинки пандела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Китай внесъл миналата година само 10 млрд куб метра газ от Газпром.Май не са му големи фенове на евтиният газ от Сибир?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
Карта на пролив имени сталина искаш ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още