IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков за Шенген: В ЕС ни нямат доверие, защото сме ги лъгали през годините

Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно, посочи премиерът в Брюксел

15:36 | 18.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген, защото много от дадените обещания не са изпълнени. Необходимо е ново ниво на доверие с европейските ни партньори по темата Шенген, след като през годините доста от нещата, които са им обещавани, се оказват лъжа. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Брюксел.

Премиерът обобщи резултатите от срещите си в белгийската столица с държавни и правителствени лидери от Европейския съюз (ЕС) и Африка, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В разговор с премиера на Нидерландия (една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение, бел. ред.) Марк Рюте относно Шенген Кирил Петков отбеляза решителността на настоящото българско правителство да изпълни с реално съдържание и с конкретни резултати всичко, което е оставало само на думи в миналото.

„Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно“, посочи премиерът Петков след срещата. Той изтъкна значението на контрола по границите и борбата с контрабандата. И добави, че в сериозен диалог с европейските партньори ще бъдат обсъдени сферите, които те виждат като потенциални дефицити, така че да се работи по тях целенасочено. 

България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство, правителствата до момента са бранили тази позиция. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш служебен външен министър Даниел Митов на брифинг в парламента в отговор на изказването на Кирил Петков, предава БТА.

Депутатът отбеляза, че вече има няколко призива и от Европейския парламент, както и решение на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции като ЕП и ЕК, останалите държави членки на Шенгенското пространство, които подкрепят България, едновременно да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски колега, коментира Даниел Митов.

В Брюксел министър-председателят Кирил Петков разговаря също с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. Въпроси от сферата на инфраструктурата бяха основен акцент в срещата им. Петков и Шолц обсъдиха възможността България да използва опита на Германия по отношение строителството на магистрали. Френската експертиза в железопътния транспорт от друга страна е сред темите, обсъждани от премиера Петков в Брюксел с президента на Франция Еманюел Макрон. 

Засилване на двустранното партньорство в областта на отбранителната промишленост беше обсъдено по време на срещата на премиера Кирил Петков с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси. „За мен е важно държавните и частните предприятия в отбранителната промишленост да могат да търгуват на максимално добри условия, а не да обогатяваме посредници“, добави още Петков. От своя страна Абдел Фаттах Ас-Сиси заявява пред българския премиер, че Египет може да предостави на България втечнен газ.

Пред представителите на медиите премиерът Кирил Петков съобщи, че е провел среща и с президента на Република Руанда Пол Кагаме. Кагаме е поздравил българския министър-председател за политиката на правителството за нулевата толерантност към корупцията. 

По-късно днес  Кирил Петков заминава за Германия, където ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността. За 58-и път конференцията ще събере повече от 30 държавни и правителствени лидери, над 100 министри и ръководителите на най-важните международни организации като ООН, НАТО и ЕС. Форумът ще бъде открит от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Участниците във форума ще дискутират теми от областта на политиката, бизнеса, науката и ще направят преглед на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността. Водещите теми на конференцията включват глобални предизвикателства като борбата с пандемията и климатичната криза, защитата на демокрацията, регулирането на технологиите, регионалните предизвикателства и ситуациите в някои от най-конфликтни зони в света. В Мюнхен министър-председателят Кирил Петков ще проведе редица двустранни срещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Ти пък, Кирчо, сега, те някои за гражданство лъгаха, ама айде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още