IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилните стартъпи в САЩ се сблъскват с отлив на мениджъри

Регулаторните разследвания и натиска на инвеститорите принуждава някои представители на ръководствата на компаниите да търсят реализация другаде

20:30 | 18.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Последният месец се оказа тежък за някои от новите имена в сектора на електрическата мобилност, които излязоха на борсата чрез сливане с компании със специално предназначение (SPAC). Висши мениджъри напуснаха Lordstown Motors, Canoo и Electric Last Mile Solutions, докато Комисията по ценни книжа и борси в САЩ (SEC) разследва трите компании, пише Bloomberg.

Lordstown загуби Чуан Во, бивш опитен инженер на Tesla, който ръководеше операциите по задвижването. Именно Во наблюдаваше разработването на системата за електрическо задвижване, интегрирана в дизайна на пикапа Endurance, който трябва да се появи на пазара през третото тримесечие на годината. 

Електромобилните стартъпи са изключително нестабилни, но поне в случая с Lordstown, компанията успява да изгради управленско ядро около главния изпълнителен директор Дан Ниниваджи, бивш сътрудник на Карл Айкан, който се присъедини през август, след като изигра важна роля в преструктурирането на Hertz. Ниниваджи  посочва, че предприема поредица от стъпки, тъй като компанията изоставя идеята на основателя Стив Бърнс да произвежда електромобили до голяма степен самостоятелно.

„Екипът е напълно различен“, споделя Ниниваджи в кратко интервю. „Ние привличаме нови таланти и се превръщаме от производствена компания в компания за продуктово инженерство“, добавя той.

Планът е да се подходи към производството на автомобили по примера на Apple с телефоните. Lordstown ще използва услугите на тайванския концерн Foxconn за изграждането на търговски превозни средства, които екипът на Ниниваджи разработва. Стартъпът ще проектира и конструира превозните средства, докато Foxconn ще ги произвежда.

През септември компанията се съгласи да продаде фабриката си в Лордстаун, Охайо - тази, която купи от General Motors през 2019 г. - на Foxconn. Основният производител на iPhone ще изгражда и пикапи, докато Lordstown разработва дизайна на нови търговски превозни средства в предградията на Детройт.

През ноември Ниниваджи нае бившия мениджър в General Motors и Ford Motor Едуард Хайтауър, който беше назначен за президент, заменяйки Рич Шмид. Преди това Хайтауър ръководи развитието на бизнеса със SUV модели за GM, включително Cadillac XT5 и Chevy Blazer.

Що се отнася до Во, той продаде акции през февруари миналата година, след което купи още акции през същия месец на по-ниска цена. Съгласно правилата за търговия, той трябваше да възстанови на компанията приблизително 400 000 щатски долара, които спечели от закупуването на акциите, след като стойността на акциите падна. Говорителка на Lordstown каза, че това не е причината, поради което е напуснал - Во иска да се върне у дома в Калифорния, добавя служителят. Освен това, след като батерията Endurance бъде завършена и всички бъдещи продукти започнат да използват платформата MIH EV на Foxconn, компанията всъщност няма да се нуждае от някой, който разработва задвижващи системи.

През миналото лято Lordstown се сблъска с разследване от страна на SEC заради подвеждащи твърдения, направени от ръководството.

Други електромобилни стартъпи също отчитат отлив на представители на ръководството по време на разследвания на SEC.

Главният изпълнителен директор на производителя на микробуси Electric Last Mile Solutions Джим Тейлър и председателят Джейсън Луо подадоха оставки, след като бордът реши, че са закупили акции на компанията преди сливането ѝ с отстъпка спрямо пазарната стойност. Четирима ръководители на Canoo също напуснаха по-рано този месец. Акциите на двете компании се търгуват под цената от 10 долара за акция, която инвеститорите в SPAC дружествата са платили, за да участват в съответните сделки.

Това важи и за Lordstown. Акциите ѝ се търгуват под 4. Това е начинът пазара да каже, че инвеститорите искат повече доказателства, че плановете на Ниниваджи, колкото и разумни да са, ще се сбъднат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
кой нормален мениджър ще си плюе на репутацията и ще се занимава с тоя скам - електрокарите. това е измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още