IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отнесъл класифицирани материали от Белия дом към дома си във Флорида

Служители на Белия дом извършвали официална дейност, използвайки неофициални електронни пощи

12:24 | 19.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Бившият американски президент Доналд Тръмп е отнесъл класифицирана информация в дома си във Флорида, след като напуснал Белия дом, съобщи Националната служба за архиви и документи на САЩ (NARA) в писмо до Конгреса в петък. В него се споменава за 15 кутии с документи, които тя открила неотдавна, предава Ройтерс.

Службата уточни, че е уведомила министерството на правосъдието, което ще ръководи разследването.

„NARA откри в кутиите документи, маркирани като класифицирана информация за националната сигурност“, съобщи Дейвид Фериеро, архивист на САЩ, в писмо до конгресмена от Демократическата партия Каролин Малоуни, председател на Комисията по надзор и реформи в Камарата на представителите.

Комисията на Малоуни проверява боравенето с документи на бившия президент от Републиканската партия, който напусна поста си през януари 2021 г.

„Тези нови разкрития задълбочават притесненията ми за явното незачитане от бившия президент Тръмп на федералните закони за документите и потенциалните последици за историческите ни документи“, съобщи Малоуни в комюнике.

„Националните архиви не са „открили“ нищо, те получиха след изпратено искане президентските документи в обикновен и рутинен процес, за да се гарантира запазването на наследството ми и в съответствие със Закона за президентските документи“, заяви Тръмп в писмено становище.

„Ако ставаше дума за друг човек, а не за Тръмп, нямаше да има новина тук“, допълни бившият президент.

В писмото на Фериеро се казва също, че служители на Белия дом са извършвали официална дейност, използвайки неофициални електронни пощи, които не са копирани или препращани към официални електронни пощи, и че службата му е в процес на получаване на някои от тези липсващи документи.

Washington Post съобщи миналата седмица, че някои от документите, отнесени в дома на Тръмп, са били маркирани като класифицирани и това може да засили правния натиск, на който може да бъдат подложени бившият президент или негови съветници.

Законът за президентските документи изисква запазването на паметни бележки, писма, имейли, факсове и друга писмена кореспонденция, свързана с официалните задължения на президента.

Позовавайки се на изпълнителна привилегия, Тръмп заведе неуспешно дело, за да спре предаването на документи от времето му в Белия дом, включително на комисията в Камарата на представителите, която разследва щурма на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия от поддръжници на бившия президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Ако Тръмп спечели следващите избори ще почне едно изтриване на статии срещу него... И всичките му действия ще бъдат напълно законни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Е то като си мислят, че сме бавноразвиващи се - така се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Тръмп е лош,Байдън е добър.Тва го знаем вече бе.Стига сте го повтаряли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още