IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдър: Все повече икономики смятат юана за алтернатива на стандартните валути

В следващите пет до седем години обаче доларът ще остане основна международна валута за търговия и референтни стойности, смята Радослав Шаллиев

16:09 | 19.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече икономики гледат на китайската валута като на алтернатива на стандартните международно-търгувани валути евро, долар, йена и паунд. Това би отворило нови пазари със съответния по-лесен достъп и обмяна на китайска валута. Това каза Радослав Шаллиев, валутен трейдър, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Използваемостта на китайския юан при международните разплащания се увеличава, защото расте главоломно производството на стоки с всяка изминала година". Привлекателността на юана се дължи и на "усилията на правителството на Китай, което е изключително консервативно по отношение на фискалната си политика".

Икономики, които са по-назад със своята репутация, започват да използват юана като алтернативна валута на използваната до момента, подчерта събеседникът.

"Китайската валута неофициално се използва в страни като Северна Корея, Венецуела и Зимбабве. Руската федерация също се възприема като една не толкова гостоприемна държава за бизнес на международната сцена. Близките отношения между Русия и Китай са обусловени и от общата вражда със САЩ.  Това е и една от причините "Газпром" да започне да приема разплащания и в китайски юани. Това е плод и на дипломатически договорености".

На въпроса какви биха били предимствата от намаляване на зависимостта от долара гостът каза, че основните суровини са деноминирани в американски долар. Затова решения на американското правителство, свързани с желание да се стимулира месното производство, може да поставят много други държави в неизгодна позиция.

"Преди три години например такъв негативен ефект понесоха производителите на соя в Бразилия. По тази причина много държави от региона на Югоизточна Азия, които са производители на редки земни метали, изключително популярни в съвременната високотехнологична икономика, със сигурност биха търсили алтернатива на американския долар заради този риск".

В момента в Шанхай се развива зона за валутна търговия, която цели да направи китайския юан по-достъпен за всички бизнес партньори, добави Шаллиев. "В Лондон, като международен финансов център, се е обособил клиринг хъб за китайски юан".

"Доларът и еврото остават най-популярни, сигурни валути, но защото китайският юан става все по-популярен, а и политическата идея е да се популяризира юана на международната сцена, може би ще има отдръпване от долара по посока юан. Но мое лично мнрение е, че поне през следващите 5 до 7 години основна международна валута за търговия и референтни стойности ще си остане американският долар".

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Трейдър: Все повече икономики смятат юана за алтернатива на стандартните валути === Гьобелсе, какво чето ти се пръкна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още